Marsimartnan 2018 holdes 28. februar – 3. mars. Et vintermarked du bare må få med deg!

Levanger forvandles til en livlig markedsplass og et sosialt møtested. På Torvområdet håper vi du vil oppleve  «en landsby i byen» – med åpne trebuer og minst mulig plasttelt. I bodene kan du prate livlig med selgerne, mens du gjør en god handel.

De ulike kulturarrangementene vil foregå inne i den store lavvoen på Torvet. Lavvoen vil også være kafetelt hvor elevene ved Restaurant og Matfag på Levanger Videregående skole byr fram sine fristende produkter.

Jamtene kommer selvfølgelig i år også. Forbøndene er et hyggelig innslag i bybildet og byr på kjøreturer med hest og kjerre for store og små.

Fakkeltog Marsimartnan, Levanger

Fakkeltog Marsimartnan, Levanger

Fakkelnatta
Fakkelnatta på fredagskvelden (i år 2.3) er et desidert høydepunkt med historiske tablå. Hele bysentrum slukkes og byen settes i en magisk stemning.

Video fra Fakkelnatta 2014

Beliggenhet
Levanger ligger en time fra Trondheim og en halv time fra Trondheim Lufthavn Værnes. Midt i hjertet av fagre Innherred, er Levanger et sentrum for handel og kultur, tradisjon og historie. Levanger sentrum har vakker trehusbebyggelse og grønne lunger med nærhet til sjøen, brygger og ferje til Ytterøy.

Historisk bakgrunn
Marsimartnan, knyttet til Mattisdag (24. februar), kan spores tilbake til Vikingtida.
Rundt år 1750 var mer enn 1500 svenske forbønder med hester på martnan og handlet med fiskere, fiskebønder og andre handlende.

Den moderne marsimartnan

Marsimartna boder, Levanger

I mars 1991 oppsto den modeme marsimartnan etter 50 års dvale, delvis med nytt innhold, men med solid kulturhistorisk forankring.