Akevitt har stått sterkt i Trøndelag gjennom flere hundre år – vi har samlet akevittens spor i Trøndelag for deg.

Akevittens spor i Trøndelag

Akevitten har uten tvil stått sterkt i Trøndelag i flere hundre år. Et stort skritt mot det vi i dag forbinder med norsk akevitt, kom i 1807, da var det trønderne som gjorde den store oppdagelsen.
Catharina Meincke fra Trondheim, giftet seg inn i familien Lysholm, og ble dermed i familie med Jørgen B. Lysholm, som i 1821 etablerte brenneri i Trondheim.

Catharina M. Lysholm ble enke allerede i 1772, 28 år gammel. Hun var en formuende og driftig Trondheimsdame og etablerte seg snart som en av de fremste redere i byen. Sammen med sin bror fikk hun bygget flere skip, blant dem ”Trondhiems Prøve” i 1780, og drev storhandel med Europa og Østen. I 1805 gikk ”Trondhjems Prøve” med en last tørrfisk, skinke og ost til Øst-indien, nærmere bestemt Batavia, i dag Jakarta, i Indonesia.

Linjeakevittens opprinnelse

I lasten var der også fem fat potetbrennevin som man håpet å kunne selge. Kapteinen fikk imidlertid ingen avsetning på det norske brennevinet, og det ble tatt med tilbake til Norge. Den 7. desember 1806 krysset ”Trondhiems Prøve” Ekvator på vei hjem med lasten full av krydder og andre varer. Et eikefat med det usolgte brennevinet ble åpnet for å feire linjepasseringen, og undringen var stor over det sjøfolkene fikk i krusene. Borte var det råe, fuselbefengte potetbrennevinet – det hadde skjedd en forvandling på eikefatene i løpet av seilasen. Vel tilbake i Trondheim i 1807 ble fatene åpnet på nytt. Linjeakevitten var i prinsippet oppfunnet, og modning på sherryfat var et faktum.

Jørgen B. Lysholm

Jørgen B. Lysholm var blant sin tids fremste næringsdrivende i Trondheim og ble en fornyer av midtnorsk industri i første halvdel av 1800-tallet. Ettertiden husker ham trolig best for akevitten som fremdeles bærer hans navn.
I 1821 startet den unge, nyutdannede Jørgen B. Lysholm sitt destilleri og destilasjonsfabrikk i Trondheim. Med kunnskap om destillasjon, fatlagring og linjeakevitt skapte rederarvingen et merke som ble synonymt med norsk akevitt i resten av verden.

Linjeakevitt – verdens eldste nålevende akevittmerke

Den er lagret i 16 måneder på eikefat som først er benyttet til lagring av Olorose-sherry. Fra slutten av 1830-årene ble det satt i gang eksport av tørket fisk til Sør-Amerika og Lysholm fikk regelmessig sendt akevitt på eikefat med skipene tur-retur over Ekvator. På 1800-tallet var Jørgen B. Lysholm landets best kjente merkenavn, og selskapets akevitt ble omsatt i alle verdensdeler.

Helt fram til vår tid er å ta en ”Jørgen B” synonymt med å ta en dram. Dagens Linje Akevitt fremstilles fortsatt som på Jørgen B. sin tid, men det er nå Wilh. Wilhelmsens store linjeskip som frakter med seg fatene med Lysholm Akevitt tur-retur Australia.

Du vil kanskje også like