Åpen dag i anledning markering av unntakstilstanden 1942

I høst er det åtti år siden Reichskommissar Josef Terboven innførte sivil unntakstilstand i Trondheim og deler av Sør-Trøndelag, hele Nord-Trøndelag og Grane herred i Nordland. Terroren som fulgte gikk brutalt ut over enkeltmennesker, familier og lokalsamfunn. Massearrestasjonene, volden og henrettelsene i oktober 1942 har en særskilt plass i historien om SS Strafgefangenenlager Falstad. I løpet av to dager ble totalt 34 nordmenn henrettet i Falstadskogen. 24 av dem var dømt til døden under standrett i fangeleiren. De ti andre ble drept som sonofre uten noen form for lov og dom.

I anledning åttiårsmarkeringen, inviterer Falstadsenteret til åpen dag med foredrag, samtaler og guidet vandring i Falstadskogen lørdag 8. oktober. Arrangementet er gratis og åpent for alle. Velkommen!


PROGRAM:

11.00: Åpningsforedrag
ved historiker Anette Homlong Storeide

12.00: Brev fra Falstad.
Lest av skuespillerne Janne Kokkin, Hans Petter Nilsen, Emil Olafsson og Mira Dyrnes Akselund fra Trøndelag teater. Kommentert av Arne Langås, samlingsansvarlig ved Falstadsenteret, i samtale med dramaturg Kristoffer Spender.

13.00-15.00: Kunnskapskafé.
Falstadsenteret deler materiale og gir innblikk i kilder til kunnskap om unntakstilstanden 1942.

15.30: Guidet vandring i Falstadskogen
med kulturminneforvalter Arne Langås, maks 20 personer,
PÅMELDING HER:
https://forms.gle/vNgMb6pqLBZCTyjv5

Det vil være salg av enkel lunsj i matsalen fra kl. 13.

I hele tidsrommet 10-16 vil det også være mulighet for å besøke Falstadsenterets utstillinger:
https://falstadsenteret.no/hva-skjer

Det vil også finne sted en egen minnemarkering i Falstadskogen om kvelden fredag 7. oktober, med taler, kransnedleggelser og musikk, etterfulgt av foredrag ved historiker Jon Reitan i «standrettsalen» på Falstadsenteret. Finn ut mer om programmet for minnemarkeringen her: https://falstadsenteret.no/hva-skjer/event/atti-ar-siden-unntakstilstanden-1942

Kommer du langveisfra og ønsker å delta både på minnemarkeringen fredag og åpen dag lørdag, finnes det muligheter for overnatting og bespisning på Falstadsenteret.
Ta kontakt på tlf. 74 02 80 40 eller epost til hotell@falstadsenteret.no for informasjon og bestilling.

Pris
Tidspunkt
Fasiliteter
TypePrisKommentar
Gratis0,00 Billetter
UkedagerDatoTidBeliggenhet
lørdag08.10.202211:00
16:30
Falstadsenteret
  • Målgruppe
    • Eldre
    • Ungdom
    • Voksen