Ragna Misvær Grønstad – Et indre Sáiva

Ragna Misvær Grønstad (f. 1984 i Lørenskog) er oppvokst i Bodø, der hun bor og arbeider. Hun har også tilknytning til Hammerfest kommune, hvor hennes mormor vokste opp som sjøsame. Grønstad har en mastergrad fra Kunsthøgskolen i Oslo, og har nylig hatt separatutstillinger ved Romsdalsmuseet (Molde), Norske Grafikere (Oslo) og Galleri Bodøgaard. I 2019 var hun årets festivalkunstner under Osafestivalen i Voss. Grønstad har også deltatt på grafikkfestivalen HIT + AVTRYKK som ble vist ved Haugesund Billedgalleri, samt på en gruppeutstilling ved Kunsthall Trondheim. Grønstads arbeider er innkjøpt av blant annet Nordnorsk Kunstmuseum, Sogn og Fjordane Kunstmuseum og Sametinget.

I utstillingen «Et indre Sáiva»
møter vi en fengslende og mystisk undervannsverden med referanser til både samfunnskritiske tenkere fra tidligere tider, og mytologiske fortellinger med rot i Misvær Grønstads samiske arv.

Utstillingstittelen viser til sáiva, en dobbeltbunnet innsjø som ifølge samisk mytologi fungerer som en portal til underverdenen sáivu, der de døde holder til. Inspirert av de samiske sjamanene kalt noaider, som takket være portalen i sáiva kunne vandre inn i underverdenen for å få kontakt med forgangne forfedre, vender Misvær Grønstad seg mot sitt indre sáiva for søke råd hos tidligere tiders tenkere. I dette indre havet sår hun frø både av filosofiske funderinger og betraktninger knyttet til lesningen av tenkere som Hannah Arendt, Gilles Deleuze og Susan Sontag. Navnene deres går igjen i titlene til tresnittene som utgjør serien Saltvannsblomster, en samling «visuelle joiker» der frøene fra Misvær Grønstads indre hav møter strek og tegning i det som har vokst frem til vakre og underfundige undervannsblomster.

Velkommen til årets første utstilling på Levanger Kunstforening, lørdag 4. februar kl. 13.00 Kaféen vil holde åpent fra kl. 12.00

Tidspunkt
UkedagerDatoTidBeliggenhet
lørdag04.02.202313:00