Open menu
Sommer på Egge musum

Sommer på Egge musum

Velkommen til sommersesong på Egge museum!

MUSEET ER ÅPENT TIRSDAG - SØNDAG KL. 11 - 15 FRAM TIL 20. AUGUST.
Ved årets sesongstart åpnet vi endelig vårt nyrenoverte hovedbygg, etter en tre år lang byggeprosess. Egge museum framstår nå som et langt mer moderne museum, med ny resepsjon med museumsbutikk og kafe, ny administrasjonsfløy, bibliotek, toaletter, kjøkken og ikke minst nye utstillinger.

I Ytterstu, som vi kaller kafeområdet, får du kjøpt byens beste vafler, lun eplekake med vaniljeis, lefse, kaffe, is, brus og annet godt. Museumsbutikken har bøker, t-skjorter, gråtass-traktorer og mye annet snask, så her kan du finne en gave eller et reiseminne for å ta hjem. Våre blide sommerverter tar godt imot dere! Ytterstu er også et flott selskapslokale, som vi leier ut til grupper opp til 60 personer utenfor sesongen. Ta kontakt for tilbud.


Nye utstillinger: GAMLE STEINKJER - PORTRETTER AV EN BY
Visste du at Egge museum har en svært flott bygate - innendørs i 3. etasje? Bygata framstår i år ny drakt. Her kan du fordype deg i Steinkjer by sin historie på flere vis: Kikk innom sjarmerende verksteder og butikker fra perioden 1900-1940. Fotoutstilling i samarbeid med foreningen Gamle Steinkjer og Hegdahlgården. Lesekrok. Utstilling om Steinkjerpositivet. Storskjerm der du kan blant annet se filmavis fra gamle Steinkjer.

I bygata bør du også med deg denne dagsaktuelle digitale utstillingen:

VINDUSFORTELLINGER
2020 ble året med annerledesvåren. Våren hvor dører ble stengt på uviss tid. Våren der man møttes på nye måter. Våren der alle opplevde en unntakstilstand – på hvert sitt vis. Hva lærer vi om oss selv under en krise? Hva lærer vi om hverandre? Hva håper vi venter når hverdagen vender tilbake?

Dette er kjernetematikken i utstillingen Vindusfortellinger. Bli med når ulike stemmer fra lokalmiljøet deler sine opplevelser fra annerledesvåren. Utstillingen er en del av SNKs samfunnsdialogsatsning og ulike fortellinger kan oppleves på Egge museum, Stiklestad og Stjørdal museum.

På Egge museum finner du utstillingen i bygata i 3. etasje på hovedbygget. Vi har intervjuet fem personer fra Steinkjer, om hvordan de har opplevd annerledesvåren. Hva er vel mer naturlig enn å høre og se for eksempel Bente Norum Lyng i kolonialen vår, og Gjertrud Holand i bokandelen?


Vår spennende nye basisutstilling nede i utstillingshallen.

"Maskinene har nådd den størske fuldkommenhed, saa man næsten skulde tro, at her er ikke lengre at komme!» (Maskinutstillingen i Christiania 1877)

Traktoren ble introdusert for litt over 100 år siden, under navnet Motorplog. Utviklinga har værte formidabel. Egge museum ønsker med denne utstillingen å visualisere utviklingen i landbruket gjennom traktoren,- bondens beste venn. Traktoren er uunværlig i norsk matproduksjon, men traktoren tar også flere liv hvert eneste år. Traktoren inspirerer til klesmote og for traktorgutta er den lidenskap.

I utstillingen TRAKTOR ser du et utvalg av traktorer og maskinelt redskap som viser utviklingen fra Mototplogen og helt fram til årets hotteste modell av en datastyrt John Deere, utlånt av Felleskjøpet. Rånergutta har pimpet sin egen Massey Fergusson, så her er det både blinkende lys og musikk. I utstillingen er det også et eget lekehjørne for barna, der de kan låne trøtraktorer og andre leker.

Nye lekekroker
I hovedbygget er det hele tre lekekroker for barna. Oppe i bygata har de egen forretning der de kan ta på seg et forkle og sette handelen i gang. I kafeen er det lekekrok under trappa, og nede i utstillingen TRAKTOR kan de blant annet kjøre rundt på flotte trøtraktorer:
 

FRILUFTSMUSEET
Hygg dere ute på friluftsmuseet i sommer, og bruk oss gjerne som turmål. Her er det tilrettelagt et trivelig uteområde, som er tilgjengelig for våre gjester uavhengig av museets åpningstid. Tradisjonen tro er det både griser, høner, sau og kaniner å hilse på. Husene på friluftsmuseet er ikke åpne i sommer.

Hver lørdag og søndag kan du bli med og mate dyrene kl. 11, oppmøte ved Gråtassen på friluftsmuseet!

Er dere en større gruppe som har tenkt dere hit, ta kontakt på forhånd så vi sikrer oss at dere får et godt tilbud.

Billetter selges i hovedbygget. v/ 70,-  b/ gratis under 18 år. Du kan betale med kort, vipps og kontanter. Gratis parkering.


Museumsvenn-kort
De som besøker museet jevnlig i løpet av sesongen anbefales å kjøpe Museumsvenn-kortet. Det er et personlig sesongkort som koster 280,- Kortet gir fri inngang på museumsområdet i sommersesongen, samt på utvalgte arrangementer. Det gir også rabatt på Kulturforedrag og Kveld på museet til høsten, og arrangementet ADVENT. Alle som blir Museumsvenner får en kopp gratis kaffe ved framvisning av kortet hver gang de besøker museet!

Julibilletten

Har dere lyst til å besøke alle museene i Stiklestad nasjonale Kultursenter i juli? Kostet koster 499,- og gir innehaver fri inngang på alle SNK-museer for to voksne + barn fra 1. juli til 31. juli 2020. Dette gjelder Egge museum, Nils Aas kunstverksted, Stiklestad nasjonale kultursenter, Levanger fotomuseum og Stjørdal museum Værnes. For Stiklestad sin del betyr det fri inngang på alle utstillinger og alle aktiviteter på Stiklastadir. (Kortet gir ikke tilgang til arrangementer under olsokdagene eller andre arrangement på museene.)  Det betyr at man ved framvisning av kortet i resepsjon eller billettbod får tildelt dagsbilletter på det museet man besøker. Kortet kan kjøpes ved alle museene i SNK, og er personlig/kan ikke overdras til andre.
 

SMITTEVERN
Vi oppfordrer våre gjester til å følge myndighetenes råd med tanke på smittevern. Vær forberedt på venting hvis det blir mange besøkende. Bruk framsatt håndsprit!​​​​​​

Tidspunkt
UkedagerDatoTidBeliggenhet
søndag, tirsdag, onsdag, torsdag, fredag, lørdag21.06.2020
20.08.2020
11.00
15.00
Friluftsmuseet