De Værdalske Befestninger
©De Værdalske Befestninger

De Værdalske Befestninger

- Unik forsvarshistorie i Verdal

Høyt over elven Inna og ikke langt fra Vaterholmen leir, finner du De Værdalske Befestninger.

De Verdalske Befestninger kan oppleves via en spennende tursti gjennom historisk landskap med brusende elvestryk, frodig vegetasjon og steile fjellvegger.

Siden byggingen noen år etter Unionsoppløsningen i 1905 har de utgjort Norges tetteste samling av historiske forsvarsverk, og skulle forsvare midtre del av Norge mot et eventuelt angrep østfra. Hovedfestningen nås via en spennende tursti, over broer og opp trapper og leidere, gjennom historisk landskap med brusende elvestryk, frodig vegetasjon og steile fjellvegger.

Nordre og Søndre Galleri, med til sammen nesten 200 meter haller inne i fjellet, utgjør hoveddelen av De Værdalske Befestninger. De ble bygget i årene 1909-1911. Anleggene består av to tunneler på hver side av dalsiden. Nordre Galleri er en 90 meter lang fjellhall i rett linje, som bl.a. inneholder stillinger for to kanoner og fem mitraljøser. Søndre Galleri har en like lang fjellhall, men denne har flere nivå og to 90 graders svinger. Søndre hadde én kanonstilling og 8 mitraljøser. I nærheten finnes også et trearmet blokkhus som hadde mitraljøsestillinger for å sikre hovedfestningen mot bakholdsangrep.

I sommer er det bare Søndre galleri som er åpent for publikum søndager fra kl 11-16. Nordre Galleri er stengt grunnet sikkerhet og oppussing.

Blokkhuset er alltid åpent og det er også tilrettelagt for overnatting for tøffe pilegrimer.

Siden tidlig på 1990-tallet har Foreningen til bevaring av De Værdalske Befestninger lagt ned et stort arbeid i å rehabilitere selve galleriene og veien opp, slik at begge i dag er åpne for publikum.

Les mer og se bilder av den unike forsvarshistorien på www.verdalskebefestninger.no

Veibeskrivelse:
De Værdalske Befestninger, Nordre og Søndre Galleri, ligger 25 kilometer fra Verdalsøra og E6. Følg RV72 mot Sandvika og Østersund.

Tidspunkt
UkedagerDatoTidBeliggenhet
søndag18.07.2017
17.09.2017
11:00
17:00
Søndre Galleri