Beitstadfjorden rundt er en flott rundtur med bobil, bil eller sykkel.

Flere av veiene går langs fjorden og majestetiske Skarnsundbrua binder Fosen sammen med Innherred. Uansett om du kjører bil eller sykler anbefaler vi en overnatting eller to underveis.

Beitstadfjorden er den innerste fjordarmen av Trondheimsfjorden nord for Skarnsundet i kommunene Steinkjer og Inderøy. Fjorden har en lengde på 28 km fra sørvest til nordøst, og en bredde på 6-8 km. Beistadfjorden har to fjordarmer. Mot sørvest går det lange, smale Verrasundet inn til Verrabotn. Mot nord går en annen trang arm, Beitstadsundet. Den østlige bukta av Beitstadfjorden blir kalt Steinkjerfjorden.

På din tur rundt Besitadfjorden har du fjordutsikt så og si hele veien.

Sandbukta i Mosvik - Framverranvegen. Foto Visit Innherred

Start rundturen fra Steinkjer

Ønsker du overnatting i Steinkjer før du starter på rundturen, anbefaler vi Quality Hotel Grand Steinkjer.

Fra Steinkjer sentrum går turen sørover langs E6 til Inderøy og Vistkrysset. Her tar du av til Inderøy og Den Gyldne Omvei. Du kan velge om du kjører om Kjerknesvågen til Utøy og Skarnsundbrua eller om Straumen sentrum til Utøy.  

Nå har ferien startet, og du kjenner hvilepulsen komme. Ta deg til å besøke gårdsbutikker og galleri, stopp å gå deg en tur og spis lunsj hos en av de mange koselige restaurantene / kafeene.  Noen omveier er verdt å ta og Den Gyldne Omvei er en av dem. 
Har du god tid anbefaler vi deg en overnatting i Inderøy.  

Skarnsundbrua – en av Norges vakreste bruer.

Fra Utøy kjører du over Skarnsundbrua,som er en arketonisk perle.
Har du lyst til å ta en tur i Petter Northugs treningsområder så er det skiltet til
Northugrunden. Turen er 5,4 km lang med start og stopp ved Vestvik kirke i Framverran.   

Mosvik sentrum – et gammelt handelssenter

Fra Skarnsundbrua kjører du langs fjorden til Mosvik sentrum. Vi anbefaler en stopp innom Mosvik Brygge som er et gammelt handelssenter fra 1700-tallet. Her kan du nyte god, lokal mat i bryggerestauranten med flott utsikt mot Trondheimsfjorden. Vertinna forteller villig om lokalorådet og historien.

Videre går turen inn i landet og mot Meltingvatnet og Verrabotn. Når du kommer over på Fosen er det også mulig å kjøre om Framverran og Trongsundet til Verrabotn. Det er en litt smal, men fin vei.  

Blåskjell

På din ferd rundt Beitstadfjorden, vil du se rader med blå tønner i Verreasundet. Her produseres det blåskjell. Under tønnene henger det liner hvor det gror rikt med blåskjell. Kanskje har du spist blåskjell her ifra. Beitstadfjorden er faktisk en av landets mest fruktbare plasser for Blåskjelldyrking.

Blåskjellteiner i Beistadfjorden i Framverran i Inderøy Foto Visit Innherred

Industrisamfunn

Fra Verrabotn går veien langs sjøen til Verrastranda, Follafoss og Malm. Når du kommer til Follafoss vil du se masse tømmer og flis nede ved fjorden. Her ligger FollaCell, Norges eneste produsent av kjemisk termo-mekanisk tremasse som er hovedkomponent i avis- og magasinpapir. 
Salmar har også et stort smoltanlegg her og anlegget varmer opp produksjonsvannet ved varmeveksling av avløpsvannet fra nærliggende treforedlingsindustri 

Follafoss i Verran. Foto: Visit Inneherred

Follaheia – med fantastisk utsikt over hele Innherred

Er du sprek kjører du til Follafoss og går opp på Follaheia – 644 moh.

Follaheia 644 moh

Gruvesamfunnet Malm

Fra Follafoss er det ikke langt til Malm, sentrum av gamle Verran. Når du kjører hit ser du de mange arbeiderboligene til de som arbeidet i Fosdalens Bergverks. Fosdalens Bergverk ble etablert i 1904 og gruva hentet ut jernmalm og svovelkis fram til 1989 da den ble slått konkurs. Den ble drevet videre frem til 1997 under navnet «Nye Fosdalen Bergverk». Gruva i Malm er Nord-Europas dypeste.