Velkommen til Bøla og grenselandet mellom fortid og nåtid, mellom tre ulike kulturer og kanskje til grenselandet mellom eventyr og virkelighet.

Innherred i Trøndelag har mange prehistoriske helleristninger og fortidsminner og Bølareinen ved Snåsavatnet nord i Steinkjer er en av disse.

Bølareinen

For ca. 6.000 år siden satt en veidemann og risset Bølareinen i berget ved Bøla. Alle som som besøker stedet blir sterkt beveget av den fantastiske ristningen, som er kjent over hele verden.

Helleristningen Bølareinen ved Snåsavatnet Foto: Trønder-Avisa

Lokal mat på Bøla

I de koselige lokalene på Bøla kan du nyte en god kopp kaffe og lokale spesialiteter. Lokale råvarer, samiske råvarer og mat laget fra bunnen av er viktig for dem, og så langt det lar seg gjøre bruker de kortreiste råvarer og produkter. Vilt står ofte på menyen.

Helleristningene

Med Bøla som utgangspunkt er det 300 meter å gå for å komme ned til de verdenskjente helleristningene. De ligger idyllisk til ved en flott foss i elva Bøla. Her kan du ta en nærmere kikk på et ti-talls små og store helleristninger. Ikke alle er like lett å oppdage – så ta deg god tid!

Den mest kjente ristningen, Bølareinen, er av en reinssimle i full størrelse. Bølareinen ble oppdaget av en gårdbruker i 1842, og har siden da bergtatt turister og vitenskapsfolk. Så sent som i 2001 ble det oppdaget en ny helleristning på Bøla. Ved en tilfeldighet oppdaget man en ristning av en mann med truger og en stav. Denne fikk navnet Bølamannen.

Adkomst

Helleristningene ligger på sørøst-siden av Snåsavatnet ved Rv 763, ca. 30 km nordøst for Steinkjer. Gode parkeringsmuligheter og adkomst til feltet via tilrettelagt sti, også for rullestolbrukere. Gangavstand fra riksvegen, ca 300 meter.

Overnatting

Se våre tips til overnatting i nærheten av Bølareinen

Du vil kanskje også like

Center map
Traffic
Bicycling
Transit