Høvdesmann Eske Bille sendte erkebiskop Olav Engelbrektson et krydret brennevin – det ble starten på noe nytt

Erkebiskop Engelbrektson

I Norge begynner krydderbrennevinets historie med erkebiskop Olva Engelbrektson i Trondheim. I 1531 sendte høvedsmann Eske Bille på Bergenhus festning et krydret brennevin til erkebsikopen. Bille kalte i sitt brev vannet for «aqua vitae» – «…som skal hjelpe mot alle sykdommer et menneske kan får innvortes».
I ettertid har Bille fått æren som fremstiller av det første norske brennevinet, mens erkebiskopen har blitt tillagt æren for å ha tatt i bruk brennevinet som legemiddel i Norge.

Karvens inntog

Den tidligste norske alkoholimporten var utenlandske kornprodukter. Folk tok raskt etter og bygde sine egne destillasjonsapparater. Snart var hjemmebrenningsapparat vanlig husholdningsmaskin som sto i grua og forvandlet korn til sterke dråper. Det aller meste av hjemmeproduksjonen smakte ille. Folk begynte derfor å eksperimentere med urter og krydder for å få vekk den verste fuselsmaken. Karve smakte sterkt, var gratis og lett tilgjengelig. I tillegg var, og er, karve gunstig for fordøyelsen. Derfor ble denne veksten raskt en populærs makstilsetting.

 

Les mer om hvordan karve brukes i mat og drikke på Inderøy i dag!

«Nordens drue»

Det var prestene som gikk i bresjen for den virkelige brennevinsrevolusjonen. De høye kornprisene, uår og matmangelen ved overgangen til 1800-tallen, førte til at prestene preket varmt om en ny kulturplante som hadde kommet til Norge. Veksten trengte liten næring, vokste i alle slags vær og gav rikelig utbytte i form av mat. Det tok ikke lang tid før norske bønder innså hvilken gullgruve dette var, og potetproduksjonen eksploderte.

At de fikk sprit ut av poteter var en svært viktig utvikling. Kornet var en guds nådegave, og alt for viktig til å brukes i spritproduksjon. Derfor måtte de bruke poteter. Selv om den svenske Grevinne Eva Ekblad var en av de første som beskrev hvordan man kunne utvinne stivelse og mel fra poteter og dermed førte poteten inn i nordisk brennevinsproduksjon, ble potetspirten mest utbredt i Norge. Dermed var også den norske akevitten i prinsippet oppfunnet.

Du vil kanskje også like