I serien Verafolk, slår vi av en prat med mennesker som av ulike grunner har hjerte for Vera og Helgådal. Denne marsdagen slo jeg på tråden til Toril Røseng, ei dame som bobler over av kjærlighet til Vera og fjellområdene.

Tidligere denne uka tok jeg kontakt med Toril og spurte om hun hadde mulighet til å slå av en prat om Vera. Svaret kom kjapt:_- Det går bra, men æ fer på høtta i morrå, så vi må ta det på telefon.

Tilfeldigvis Vera

Toril og mannen kjøpte hytte i Sørvera hyttefelt for ett år siden, og på en krystallklar linje fra Symoen, forteller hun at de ente opp i Vera ved en tilfeldighet. – Vi satte oss ned og satt oss ned og så på hvor lang tid vi var villige til å bruke til hytta, og oppdaget at Vera ikke ligger mer enn 1 time hjemmefra, sier Toril. – Dessuten er det forholdsvis bra veg, som det jobbes med for å forbedre, og vi kommer oss rett opp på fjellet. Og skulle det være noe hjemme i bygda, så kommer jeg hjem på null tid, sier den aktive dama som til daglig jobber som hovslager på Innherred.

Toril Røseng - Vera, Verdal

Entusiastisk og med latter i stemmen forteller hun at hytta ligger forholdsvis nært hjemmet i Leksdal, men samtidig skikkelig på fjellet.  – Vi ante ikke om alle de flotte mulighetene her før vi kom hit, forteller Toril.

– Når jeg kommer opp Djupdalen, så føler jeg jo at jeg har passert himmelporten. Skuldrene detter ned, jeg puster med magen og det er som om jeg kommer i en helt annen verden. Det er som om jeg legger igjen alle de trasige tingene nede i den djupe dalen, sier Toril og ler.

Aldri dårlig vær i Vera

Toril hevder at det aldri er dårlig vær i Vera, før hun lattermild må innrømme at det i grunnen har vært mye bra vær det året de har vært hyttefolk i Vera.

Vinterstid er det skiturer som trekker Toril og mannen til Vera, og hun skryter veldig av Vera hytteservice og jobben de gjør med å kjøre opp skiløyper innover fjellet. – De legger ned masse energi for at vi skal være fornøyde, sier hun med ettertrykk.

Sommer i Vera er minst like fantastisk som vinter kan Toril fortelle. Hun og mannen tilbragte nesten hele sommeren i Vera. – Vi grua oss jo litt for mygg og klegg, men det ble jo helt fantastisk, sier Toril, før hun leende forteller at om du som besøkende skal gjøre én ting i Vera, så må det være å leie båt på Veresvatnet og ro ut på midten. – Da kan du sitte utpå vatnet og bare nyte, det er fjell overalt og rett og slett helt fantastisk. Det er nesten så du ikke tror dine egne øyne, slår hun fast.

Dersom du besøker Vera sommer og høst, kan Toril anbefale deg å ta turen til Grenserøys 167, en kort tur fra Symoen i enden av Veresvegen. -Når du står oppå der, føler du at du har de svenske Skäckerfjällen i fanget. Uansett når på døgnet du går er utsikten magisk forteller Toril. – Du ser utover sjøen, Ørvilhøgda og – ja der kan du sitte lenge med kaffekoppen, sier hun drømmende.

Fremtiden ligger i Vera

Toril betror meg at hun og mannen har blitt så glade i Vera, at de vurderer muligheten for å flytte dit permanent. – Det er fullt mulig å kjøre på jobb 2-3 ganger i uka, vi er jo mer på hytta enn hjemme i huset. Hva skal vi med huset som står der uten folk, spør Toril retorisk. -Det er jo her livet leves, avslutter hun.

Du vil kanskje også like