Ta turen til Norges geografiske midtpunkt og føl på Blåfjella – Skjækerfjella nasjonalpark. Her går du fra hytte til hytte og opplever skikkelig villmark med fjell, fiskevann og turmuligheter. Turen kan gjennomføres både sommer, høst og vinter.

Om du liker å dra på tur alene eller har med familie og venner vil en overnattingstur til Skjækra by på flotte naturopplevelser. Både Snåsa Fjellstyre og Steinkjer kommuneskoger – Ogndalsbruket KF leier ut hytter i Skjækra. I denne turbeskrivelsen har vi tatt med Skjækerhytta, Skjækerosstu og Lågvassbu. Men det er flere hytter å velge mellom.

Porten til Blåfjella – Skjækerfjella Nasjonalpark

På vei til hyttene passerer du Norges Geografiske Midtpunkt. På østsiden av Skjækervatnet går grensen til Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark. Nasjonalparken er en av de største i Norge og landskapet varierer fra mektige skogdaler til høyfjell. Her er tubeskrivelse for sommeren og vinteren

Turbeskrivelse

Skjækerhytta

På vei til hytta, ta gjerne en avstikker til Norges Geografiske Midtpunkt.
Parker bilen ved Lustadvatnet i Ogndalen, 40 km fra Steinkjer sentrum, og følg merket sti til Norges geografiske midtpunkt. Du får noen bakker i starten, men terrenget blir snart slakt og meget turvennlig inn i fjellheimen. Skjækerhytta ligger ca 1 km fra midtpunktet. Fra parkeringen og fram til hytta er det 9 km og tar ca. 2 timer (gangtid).

Skjækerhytta tilhører Snåsa Fjellstyre og ligger ved den nordvestre enden av Skjækervatnet med Skjækermassivet i sørøst. Fra hytta er det flott utsikt over Skjækervatnet og mot Snåsas høyeste fjelltopp; Skjækerhatten – 1139 m.o.h.

Skjækerosstu

Etter en god natt søvn går turen videre til Skjækerosstu som ligger  ligger ved utløpet av og i sørenden av Skjækervatnet. Her er det utsikt mot vatnet, Skjækerhatten og nasjonalparken.

Steinkjer kommuneskoger – Ogndalsbruket KF leier ut Skjækerosstu, med Blåfjella – Skjækerfjella nasjonalpark som nærmeste nabo. Man kan velge å gå på den vestre siden av Skjækervatnet eller kombinere denne turen med en topptur og gå på den østre siden av vatnet.

Rolige slake lier omkranser hytta mot vest, nord og øst, og noe brattere utfordringer mot sør. Kort sagt turterreng som passer de aller fleste.

Utsikten og området innbyr til turer. Fra hyttene kan du gå korte og lengre dagsturer inn i nasjonalparken. Ett tips er Løysmundhatten rundt på ca 30 km, eller til toppen av Skjækerhatten 1139 moh. Denne turen er ca 35 km.

Lågvassbu

Du kan også velge å benytte Lågvassbu som ligger like ved Lågvatnet mellom Skjækerosstu og Mokk gård, en times gange fra Skjækerosstu og Skjækerhytta.

Når du skal hjem kan du velge å gå til parkeringsplassen ved Lustadvatnet eller gå ned til Mokk gård, 11 km. Landskapet her er slakt og fint å gå i, den siste delen ned til Mokk har noen bakker. Her kan du spise en god middag og ta en ekstra overnatting. Mokk gård tilbyr transport tilbake til bilen.

Praktisk informasjon

3 dagers tur (2 overnattinger)
Pris: fra 1400 kr Ekstra natt: 700 kr pr. natt
Hyttene bookes på www.inatur.no:
Skjækerhytta: 4 sengeplasser.
Skjækerostu: 8 sengeplasser
Lågvassbu: 6 sengeplasser + 4 sengeplasser i åpen del.

Hyttene er fullt utstyrt på kjøkkenet. Det er puter og dyner til antall sengeplasser i Skjækerosstu og Lågvassbu. Ta med sengeklær/sovepose. I Skjækerhytta er det madrass og puter, men her må man ta med sovepose.

For mer informasjon og assisanse, kontakt oss på:
Tel: 47 74 40 17 16
Email: post@visitinnherred.com

Veien inn til hyttene

Adkomst fra Steinkjer sentrum:
40 km til pakeringen ved Lustadvatnet
9 km i terrenget til Skjækerhytta
12 km i terrenget til Lågvassbu
15 km i terrenget til Skjækerosstua

Det er vintermerka løype fra parkeringen ved Krokbekken og inn til Lågvassbu via Norges geografiske Midtpunkt. Til Skjækerosstu er det vintermerka inn til Skjækervatnet og derfra følges landet ned til hytta.
Det kjøres sport til hyttene i helgene, men med forbehold om været. Vi oppfordrer til å bruke ski og evt hunder inn til hyttene, men kan formidle kontakt for transport. Husk å ta med kart og kompass evt. også GPS

NRK TV – Se Skjækerfjella – Norges midtpunkt

Det er ett av Norges største sammenhengende villmarksområder, det er fedrelandets absolutte midtpunkt og et ukjent eldorado for de fleste. Vi blir med to unge veivisere til fjells i barsk vinter og vakker sommer.