Ta et dypdykk i klosterhistorien til Levanger og Frosta. På denne turen besøker du to gamle og to nye cistercienserkloster og bor hos Munkeby Herberge, midt mellom to kloster. Turen byr også på god mat og flott kulturlandskap. 

Dette er en tur du kan sykle eller kjøre bil. Fra Munkeby Herberge, via Falstadsenteret, til Tautra er det ca 55 km, uavhengig av om du sykler eller kjører bil. Hvis du ønsker å sykle kan du følge ytre led av pilegrimsleden. Leden er skiltet helt til Klostergården så det er ikke vanskelig å finne frem.

Munkeby Herberge – Gården mellom klostrene!

En liten avstikker fra E6’en i Levanger finner du Munkeby Herberge. Gården ligger ved pilegrimsleden, mellom ruinene av Munkeby kloster og det nye Munkeby Mariakloster.
Mennesker har satt sitt preg på dette fascinerende kulturlandskapet i tusener av år, og sporene etter både bronsealder og vikingtid finnes overalt. Midt i alt dette finner du Munkeby Søndre, gården som byr på en oppdagelsesreise gjennom århundrene! Her bor dere mellom midt mellom to kloster og spiser en nydelig middag.

Munkeby klosterruiner

En liten spasertur fra gården ligger Munkeby klosterruiner. Dette var et cistercienserkloster, trolig opprettet av engelske munker i siste halvdel av 1100-tallet og tatt i bruk før 1180. Klosteret på Tautra ble innviet i 1207 og da ble aktiviteten i Munkeby klosteret redusert eller nedlagt.

De ruinene som er synlige omfatter kun kirkebygningen. Fra 1475 til 1589 tjente kirken som sognekirke og brannlag inne i kirken og spor i myrene tyder på at kirken har blitt utsatt for brann minst en gang.

Fra klosteret går det en kultursti ned til elva. Dette er en fin tur å gå. Du kan også gå pilegrimsleden et stykke.

Munkeby Mariakloster

I dag, 800 år etter det forrige klosteret i Levanger, er klostereventyret på nytt gjenskapt av franske munker fra samme cistercienser orden. Våren 2007 kom to franske munker til Levanger og begynte arbeidet med å bygge et nytt kloster. Dette stod ferdig i 2009 og fire munker flyttet inn.

Dette er det første nye klosteret cistercienserne fra Citeaux har åpnet på 500 år. Her ønsker de å leve og arbeide i enkelhet og vise gjestfrihet gjennom et lite retretthus og en klosterkirke som står åpen for besøkende.

Munkene produserer Munkebyosten, omtalt som en av Norges beste oster og som vant supergull i Oste VM 2018. Munkene startet et lite ysteri på klosteret da de mente at det ville bidra til å skape kontakter i lokalmiljøet, og på den måten hjelpe de å lære norsk og trøndersk dagligliv å kjenne. Osten blir bla. solgt fra klosterets butikk, på klosterets parkeringsplass. (selvbetjent fra kl. 9 til kl. 19 hver dag).
Klosteret ligger like ovenfor Munkeby Herberge.

Munkeby Mariakloster, Levanger

Fra Munkeby Herberge til Tautra

Fra Munkeby Herberge kjører du ut på E6 og følger den til du kommer til Skogn og ser skilting mot Falstadsenteret og Ekne. Vi anbefaler et stopp her. Fra Ekne følger du skilting mot Frosta og Tautra.

Falstadsenteret

Falstadsenteret i Levanger er et minnested og nasjonalt senter for andre verdenskrigs fangehistorie og menneskerettigheter. Du finner også en stor samling med fotografier fra krigsårene og den første tiden etter frigjøringen.

Ikke alle bygningene i den historiske fangeleiren eksisterer lenger. Derfor har Falstadsenteret laget en digital rekonstruksjon av leiren slik den så ut i 1945. Med utdelte nettbrett får du som publikum en helt unik opplevelse av historien ved å vandre omkring i det tidligere leirlandskapet. Den virtuelle omvisningen byr på flere vitnebeskrivelser og annet historisk materiale fra krigen.

Like ved Falstadsenteret, og på vei mot Tautra ligger Falstadskogen. Det er antatt at over 200 krigsfanger ble henrettet her, men det er en usikkerhet knyttet til antall og identitet. Etter krigen, fra sommeren 1945 og frem til 1953 har norske myndigheter stått for flere oppgravinger. De har gitt de som har blitt gjenfunnet en grav på ordinære gravplasser andre steder i Norge eller på æreskirkegårder.

Frostatinget

Når du kommer til Frosta så ta turen innom Frostatinget. Det er det største av de fire lagtingene fra middelalderen i Norge. Frostatinget har en nesten tusenårig historie for lov og rett! Det var lovområdet for trønderne i middelalderen. Trøndelag har fått navnet sitt etter det gamle ordet for lov – log, og her gjaldt Frostatingsloven. Ved Logtu ble det i 1914 reist en minnebauta omgitt av en stein fra hvert av de 12 fylkene Frostatingsloven omfatter. Det var opprinnelig 8 trønderfylker, og senere kom Namdal, Nordmøre, Romsdal og Oppdal til.

Tautra kloster

Fra Frostadtinget kjører du til øya Tautra. Her ligger restene av et Cistercienserkloster antatt grunnlagt i år 1207 av munker fra Lysekloster ved Bergen. Klosteret var i drift frem til 1537 da klostervesenet ble avskaffet i Danmark og Norge i forbindelse med reformasjonen. I tilknytning til klosterkirken er det i bakken spor av flere bygninger, som delvis er asymmetriske i forhold til klosterkirken/klosterruinen.

Tautra kloster hadde god strategisk beliggenhet i det kristenretten ble formet og ført inn i Frostatingsloven, og også i forhold til Nidaros (Trondheim) som ble erkebispesete for store deler av Norden fra og med 1153. I dag er ruinene forholdsvis godt bevarte, og er et yndet turistmål for turister fra hele verden. Ruinene er tilgjengelig for publikum døgnet rundt hele året gjennom.

Klosterruinene på Tautra

Klostergården

Like ved Tautra klosterruiner ligger Klostergården, en koselig kafe og gårdsbutikk.
Gårdsbutikken er et lite univers for seg selv. De spenner vidt, alt fra deres egne gårdsmatprodukt, eget ølutsalg, lokal mat produsert fra andre aktører i området, kremer og såper fra Mariaklosteret, interiør, bøker, tekstiler, krydderier og mye annet godt for ganen, for å nevne noe. I kafeen serveres det deilig, smakfull mat basert på kortreiste råvarer og familieoppskrifter. De tilbyr lunsj og middag, samt kaker og dessert.

Åpningstider: Alle dager: restaurant   11.00 – 18.00,  gårdsbutikk 11.00 – 16.00.
De tilbyr også overnatting hvis dere ønsker å overnatte på Frosta.

Klostergården Frosta

Tautra Mariakloster

Siste stopp på turen er Tautra Mariakloster, et katolsk kvinnekloster på Tautra. Nonnene i klosteret tilhører cistercienserordenen, nærmere bestemt ordenens strengeste gren, trappistordenen.

Klosteret ligger ikke langt fra ruinene av det middelalderske Tautra kloster, som var hjem til munker fra samme orden. Tautra Mariakloster ble grunnlagt i provisoriske bygninger i 1999. Grunnsteinen til et nytt kloster ble så lagt ned av dronning Sonja 8. mai 2003. Den 25. mars 2006 ble klosteret gitt status som selvstendig priorat og klosterbygningene ble tatt i bruk i 11. juli 2006.

Klosterets kirke ble vigslet 12. mai 2007. Også ved denne anledningen var dronning Sonja til stede. Kommunestyret i Frosta nominerte i oktober 2011 klosteret som kulturminne.

Cistercienserordenen søker å forsørge seg selv, og nonnene ved klosteret produserer såpe og hudpleieprodukter som de selger i besøkssenteret. Her finnes også bøker om klosteret, og en informativ utstilling om ordenen.
Klosterkirken er åpen for publikum som ønsker å ta del i tidebønnene, hver dag, hele dagen fra kl. 04.15 til kl. 19.50.

Besøkssenterets utstilling er åpen kl. 11 – 17 alle dager.
Åpningstider butikk: Lørdager kl.11 – 12 og 13 – 17, søndager og helligdager: kl.13 – 17. Frem til stille uke: Andre hverdager bare etter avtale.

Hjem fra Tautra

Når du skal hjem fra Tautra og du sykler så kan du sykle eller ta taxi fra Tautra til Åsen i Levanger og derifra ta toget, Trønderbanen, til Levanger. Fra togstasjonen i Levanger er det ca 6,5 km til Munkeby Herberge.

Pris fra 750,- per pers i dobbeltrom

Prisen inkluderer: overnatting inkl frokost og 2 retters middag hos Munkeby Herberge

For booking eller mer informasjon
Kontakt oss på:
Tel: +47 74 40 17 16
Email: post@visitinnherred.com
Eller via skjema under

Du vil kanskje også like