Kraftkoking, fermentering og baking med surdeig og gamle kornsorter er gammelt mathåndverk som for alvor har kommet frem fra glemselen. Opplev den moderne utgaven av håndverket på Innherred!

Kraft, Kombucha og Surdeig

En økende bevissthet rundt mattradisjoner, håndverk, «ren mat» og gode bakterier for tarmen, har brakt frem mang en tradisjonell tilberedelsesmetode fra glemselen. På Innherred kan du gjenoppdage flere av disse i moderne drakt.

PRISVINNERE PÅ Trøndersk Matfestival i Trondheim 

Flere bedrifter fra Innherred har blitt hedret under blandt annet Trøndersk matfestival og Oste VM. Berg Gård og Inderøy Brenneri har fått priser for sin Gyldne akevitt, med ingredienser utelukkende fra Den Gyldne Omvei. Marens bakeri er hedret for sine glutenfrie produkter og Gullimunn As for sitt økologiske vaffelmel.

Under Oste VM 2018 og 2019 fikk Gangstad flere gull for sine oster, mens Munkeby Mariakloster fikk supergull for sin Munkebyost.

Mat fra Innherrred - Foto: Lena Johnsen, Inderøymat

Kraft – basen til et godt måltid

Sodd er den mest kjente kraftbaserte retten i det tradisjonelle kjøkkenet på Innherred. Sodd er laget på en kraft av storfe og sau, rikt smaksatt med blant annet infefær. Inderøy Slakteri lager og selger sodd, kraft og fersk kjøttsuppe på ekte kraft, direkte fra sitt utsalg i Straumen, Inderøy og dagligvarebutikker over hele landet.

Fresh Kombucha

Kombucha er en gammel tradisjonsdrikk med bobler og god smak, som attpåtil er god for magen! Kombucha er fermentert te smaksatt med frisk frukt og bær. Den inneholder masse gode bakterier som trengs i en hektisk hverdag. På heimgården til Ernærinsterapeut Maren AasenGangstad Gårdsysteri, selges lokalproduserte Surf Kombucha på flasker og fra tappekran.

Surdeig – Brød bakt med kjærlighet

Surdeig er en gammel tradisjonell måte å bake på. Surdeigen fungerer som gjær, men krever tid og kjærlighet for å gi gode, smakfulle brød. Høst- og vinterstid har Liv Elin på Gulburet, langs Den Gyldne Omvei, både tid og kjærlighet nok til å lage smakfulle surdeigsbrød til besøkende. Det er også mulig å handle mel velegnet for å lage sin egen surdeigstarter!

Cecilie Røli - Surdeigsbaking, Gullimunn

Lokalt økologisk urkorn – Gullimunn

Gårdene Rise, Rølia, Bjerkem og Grandan Midtre på Innherred har slått seg sammen om å dyrke, male og selge økologisk urkorn – gamle kornsorter med uovertruffen kvalitet og næringsverdi under merkenavnet Gullimunn. Grandan Midtre, som også er gården hvor Røra Bakeri baker den velkjente Skjenningen, er der hvor mølla ligger. Fra de tre gårdene i Steinkjer kommune, hvor kornet dyrkes, tas det via steinmølla på Røra i Inderøy kommune, og videre inn til blant annet ViDu/Marens bakeri og Gulburet, hvor det bakes brød og selges mel.

Kurstilbud på Innherred

Ønsker du å lære bestemor og oldemors gamle mathåndverkstradisjoner i form av fermentering, syrning og kraftkoking?

Yttervik Gård utenfor Steinkjer tilbyr flere kurs. Ingen av de gamle tradisjonene er komplisert eller vanskelig. På Yttervik Gård lærer du hvordan du gjør det og hva det gjør med kroppen din. Det nye kurskjøkkenet er trivelig og personlig. Yttervik gård har kurs i:

  • Fermentering
  • Kraftkoking
  • Surdeigsbakt

Surdeigsbakst med gamle kornslag
Gullimunn As
 holder kurs i surdeigsbakst både på Innherred og andre steder i landet. For oversikt over bakekurs, se nettsiden deres eller ta kontakt dersom du er interessert i kurs som ikke står oppført der.

Center map
Traffic
Bicycling
Transit