Helt siden slaget på Stiklestad har Innherred spilt en viktig rolle i historien. Her kan du i dag få et innblikk i ny og eldgammel historie, lære om nasjonens tilblivelse, slaget på Stiklestad og moderne grusomheter og arkitekturen den ga oss.

Overnatt i historiske omgivelser, nyt landskapet og all den gode maten!

I 1030 sto slaget på Stiklestad

Slaget stod mellom Kong Olav Haraldsson og Bondehæren

Vikingene fra Stiklestad
Foto: Espen Storhaug

Bondehæren med Kalv Arnesson, Tore Hund og Hårek fra Tjøtta satte kursen mot Stiklestad fra høvdingsetet Egge.

Vikingene fra Stiklestad
Foto: Espen Storhaug

På Stiklestad ble det til et voldsomt slag og kongen måtte gi tapt.

Verdal spelet
foto Øyvind Malum (8)

Kong Olav skal ha fått sitt banesår av Kalv Arnesson og Tore Hund

Verdal spelet
foto Øyvind Malum (8)

Historien skal ha det til at brynja til Tore Hund var så innsatt med samisk trolldom at ingenting bet på ham

Historienerdens beste tips til hitoriske opplevelser på Innherred

Arnstein Indahl er en ekte historienerd, en mann som brenner så voldsomt for historie, at han ga slipp på en jobb i solfylte Spania for å formidle vikinghistorie på Stiklestad. I dag deler han sine beste tips til gode historiske opplevelser på Innherred med deg.

Bondehærens fotspor
– Når du kommer nordfra, sier Arnstein, så er jo aksen Egge – Mære – Stiklestad naturlig å besøke. Da følger du jo virkelig i vikinghøvdingene Kalv Arnesson og Tore Hund sine fotspor. Eller Bondehæren som mange sier, smiler Arnstein lurt. På Stiklestad kan du oppleve selve slagstedet fra det store slaget på Stiklestad i 1030. Her kan du bli med inn i de historiske husa og lære om Olavsarven, sier Arnstein engasjert og forstetter; – Sørfra er det jo naturlig å starte med et besøk i Nidarosdomen i Trondheim for deretter å ta turen via Steinvikholmen før man svinger av på Stiklestad. Da følger du jo Olavs reise baklengs så å si, sier han og legger til at middelalderkirka på Alstahaug ikke må glemmes.

Arnstein - Stiklestad

I Olav den helliges fotspor

Et annet poeng, sier Arnstein, er at Olav Haraldsson tok den 580 km lange reisen fra Selånger i Sverige til Nidaros via Stiklestad da han i 1030 kom tilbake til Norge for å gjenerobre tronen. Denne strekningen er i dag kjent som St. Olavsleden og du kan vandre hele, eller deler av denne ruta som pilegrim. – Pilegrimsvandring kan være en fantastisk opplevelse, du trenger ikke å være troende for å ha en sjelsettende opplevelse, det viktigste er å ha et åpent sinn og gode sko, sier Arnstein.

Arnsteins viktigste tips
Uansett hvilke historiske steder du besøker, sier Arnstein, er det virkelig å anbefale en guidet omvisning, alt får liksom en annen farge og du lærer enormt mye. Dessuten anbefaler jeg deg å ta av fra E6 og velg de vakre sidevegene. Legg turen fra Stiklestad og nordover via Leksdalen og Skeifeltet til Steinkjer og videre nordover til Egge, Bøla og nye Saemien Sijte. Kjører du sørover er Falstadsenteret et viktig sted å besøke avslutter Arnstein.

Skreddersy din egen historiske opplevelse

Bruk tipsene til Arnstein, og sett sammen din egen opplevelse. Velg og vrak blandt overnattingssteder, og historiske oppelvelser. Står du fast i planleggingen er turistkontoret bare et tastetrykk unna. Du kan enkelt kontakte oss på post@visitinnherred.com og 74 40 17 16.

Historiske opplevelser du ikke kan gå glipp av

Når du er interessert i historie, er det noen ting du ikke kan tillate deg å kjøre forbi, rett og slett fordi de er for viktige. På Innherred er det mye å velge i, men her er våre forslag!

Små og store historiske steder

Innherred har en enorm tetthet av kulturminner, bruk oversikten under til å oppdage mulighetene som finnes og lag deg en plan for årets sommerferie.

Bestill historiske opplevelser på Innherred

Bestem deg for at du skal opplev det beste av Innherreds historie i sommer. Fordyp deg i historien, fortalt av dyktige guider, og nyt god mat med (eller uten) historiske røtter.

Historisk venninnetur

Langs St Olavsleden fra Halle kirkested til Munkeby .

Vandring med Olavsflammen

Dag 1 Ildsjelvandring 2021

Historisk sykkeltur

Leksdalsvatnet rundt. Ved Stiklestad. Foto: Steinkjerforotgrafen

Overnatting på Innherred

Du vil kanskje like