116 år etter forrige flaske ble fylt, tok akevittbonden Svein Berfjord tradisjonen tilbake til Inderøy og driver i dag, Inderøy Brenneri fra Berg Gård på Inderøy

Fatmodnet akevitt fra Inderøy

Monopolordningen for fremstilling av brennevin ble opphevet i 2005, noe som gjorde at flere enn produksjonsdelen av Vinmonopolet, Arcus, kunne lage og selge akevitt. De siste årene har fokuset på kortreist og tradisjonell mat og drikke ført til en ny oppblomstring av småskala akevittproduksjon.

Kjersti og Svein Berfjord på Berg Gård på Inderøy satser på gårdsturisme og har eget landhandleri, gårdsslakteri og spisested. I 2015 etablerte de Inderøy Brenneri og her foredles nå gårdens Inderøykarve til fatmodnet akevitt. De leverte de første flaksene til det lokalet Vinmonopol i 2016 – 116 år etter den siste lokale akevitten ble destillert på Sundnes Brenneri.

Inderøykarve

Egen karve dyrket på Berg gård er en av de viktigste ingrediensene i Inderøy-akevitten. Svein observerte at fruktbønder på sør – og vestlandet hadde begynt å lage eplebrennevin og fikk da ideen om å selv foredle karven han dyrker på gården. Det er åtte/ni dyrkere på Inderøy som produserer stort sett all karven i Norge. Mesteparten av norsk akevitt produseres sannsynligvis med Inderøykarve. Karven har de solgt i mange år til en annen stor akevittprodusent, Arcus. Dermed var ideen om å bygge et eget brenneri født. Svein forteller spøkefullt at fra han begynte å destillere i mars i 2015 kjørte han ikke bil før i april 2016.

I tillegg til egendyrket karve, har Berfjord også brukt lokale einebær. Stjerneanis, koriander, fennikel og andre mye brukte akevittkrydder er naturligvis også med.

Modnes på gamle sherrryfat

Akevitt skal modnes på fat – minimum 12 måneder på 1000 liters fat og minimum 6 måneder på 500 liters fat. Svein har 500 liters fat, men Svein ville gjøre mer enn minimumskravet. Derfor har den første akevitten Svein produserte – Akevitt no 1 – tilbragt 9 måneder på gamle sherryfat (oloroso og PX) som han har kjøpt hos fra det spanske sherryhuset Fernando de Castilla.

Etter fatmodningen pumpes akevitten opp i en melketank, deretter kuldestabiliseres og filtreres den før den has opp i en annen tank og er klar til tapping på flaske.

Den Gyldne Akevitt – den første akevitt hvor alle råvarene er norske

Svein begynte med kun å bruke klassiske krydder i akevittene. Men foruten Inderøykarve produsert på gården, var de andre krydderiene ikke spesielt kortreiste. Anisfrø fra Syria, stjerneanis fra Kina, fennikel fra Tyskland, koriander fra Tyrkia og sitrus fra middelhavslandene. Dermed ble ideen om å erstatte disse krydrene med noe som vokser lokalt født. Siden har han gått mang en tur på Inderøya og plukket fra den rikholdige lokale floraen. Deretter har han destillert alt fra løvetann til granskudd for å gi akevittene et helt spesielt og lokalt tilskudd.

Den Gyldne Aquavit er et resultat av denne prosessen. Det er den første akevitten hvor alle råvarene er norske. Alt av frø og urter er høstet i grøftekanten på Den Gyldne Omvei. I akevitten finner du blant annet Inderøykarve, kvann, mjødurt, løvetann og granskudd. Akevitten er også søtet med Inderøyhonning. Deretter har den fått lagre i 12 måneder på brukte olorosofat

Svein produserer nå flere typer akevitt

Her får du oversikt over de forskjellig akevittene Svein produserer
Akevittene er på Vinmonopolets tilleggsutvalg, som betyr at alle av Vinmonopolets butikker over hele landet kan ta inn akevittten.

Bli med akevittbonden inn i fatlagret

Her får du servert akevitthistorie, vite mer om produksjonen og fatmodningen, samtidig som du får smake på de ulike akevittene.