Julemiddagens historie – og noen tips

Som en avslutning på årets adventskalender om mat fra Innherred, og med et ønske om en riktig god jul, presenterer vi i dag julemiddagens historie. Vi kryder det med kokkens beste tips til restemiddager – Riktig god jul!

Les mer om premien; Matreise på Innherred
Delta i konkurransen lengre ned på siden

Ribbe, pinnekjøtt og øl

I følge forskning.no spiser 8 av 10 på ribbe eller pinnekjøtt på julaften. Hva man spiser på julaften varierer etter både geografi og tradisjon, og mange av tradisjonene er flere hundre år gamle.

Surkål og karve Berg Gård

Juleøl

Enkelte av våre juletradisjoner kan føres tilbake til hedensk tid hvor de midtvinters feriet det de kalte «jol».

Det var nedfelt i loven at naboer skulle samles og drikke hjemmebrygget juleøl til ære for Odin og Tor. Denne loven ble videreført og nedtegnet i Gulatingsloven i Kristen tid, men nå skulle det drikkes for Jesus og Jomfru Maria.

Juleøl er også i dag et kjent og utbredt drikke til julematen, selv om de færreste brygger sitt eget.

Inderøy gårdsbrygggeri brygger sitt juleøl, Nisseøl, etter inspirasjon av Münchener Dunkel. Ølet har navnet sitt etter gårdsnissen på Kvam. Det anbefales til all slags julemat og smaker godt alene også. Bryggeriet Ølve på Egge lager ølet «Vinterblot» som spiller på den hedenske skikken med midtvinterblot og «jol».

Oslo 20060906 Reise-VG fra Den Gyldne Omvei som ligger på Inderøy i Nord-Trøndelag. Kirsti og Svein Bærfjord driver eget slakteri og gårdsutsalg på Berg Gård ved Kjerknesvågen

Frilandsgris på Berg Gård, FOTO: MAGNAR KIRKNES

Svineribbe og medister

Selv om mange av oss forbinder svineribba med typisk jul, er den forholdsvis ny som juletradisjon. Ribbe slik den lages i dag ble ikke særlig utbredt før støpejernkomfyren ble vanlig på slutten av 1800-tallet. Først da fikk svineribba, medister og surkål, innpass som julemat.

Berg Gård Selger de ribbe av frilandsgris, og gårdbruker Svein Berfjord kan fortelle at ribbe fra gris som har gått ute hele livet har mer fettmarmorering og mere muskler de ribbene du får kjøpt i dagligvarebutikken.

Julemiddagens historie

Pinnekjøtt

Saueribbe er dokumentert som julemat til 1700-tallet, men er sannsynligvis atskillig eldre. Som julekveldsmat ble den neppe brukt før etter reformasjonen. Saueribba, som vi kjenner best som pinnekjøtt, ble opprinnelig tilberedt i gryte over åpen ild. Kjøttet ble konservert ved salting, tørking og gjerne også røyking og ble så bløtlagt før det ble lagt på et nettverk av pinner i jerngryta.

Kjøkkensjefens krisetips for pinnekjøtt

Når man handler pinnekjøtt i dag kan man velge mellom røkt og urøkt kjøtt, samt gryteklart eller kjøtt du selv må vanne ut. Dersom du er riktig så uheldig og oppdager at du ikke har vannet ut pinnekjøttet, kan du benytte deg av Kjøkkensjefen på Øyna, Henning Nørholm sitt tips:

Ha pinnekjøttet i en gryte med vann og kok opp. Skift vann, og gjenta prosessen tre-fire ganger. Siste gang lar du kjøttet trekke (IKKE koke) videre i to-tre timer til kjøttet faller av beinet som vanlig pinnekjøtt.

Kjøkkenet på Øyna - helt på toppen av Inderøy

Kjøkkensjefens restemiddagtips

Har du rester av ribbe og pinnekjøtt du ikke vet hva du skal gjøre med? Kjøkkensjef Henning gir deg 4 enkle tips:

  1. Rens pinnekjøtt for bein og riv det opp. Tilsett litt rømme, pepper og urter. legg det i lefse og lag lefseruller
  2. Lag potetmos til middag og tilsett restene av pinnekjøttet i potetmosen
  3. Ribba serveres gjerne kald, rett fra kjøleskapet
  4. Skjær svoren av ribba og stek den i panna med asiatiske smaker

Kilder:

Forskning.no 1
Forskning.no 2