Karve er et krydder og en medisinplante som har blitt dyrket i mer enn 5000 år. På Inderøy ble tradisjonen bragt videre av Johannes Bragstad i Inderøykarve som samlet karvefrø og oppformerte disse.

Foredling av karve

Sommeren 1989 samlet Johannes Bragstad, bonde og tidligere styreformann ved Sundnes Brenneri, inn frø fra viltvoksende karve på gården. Året etter ble de første 300 m2 med karve sådd. Dette ble starten på en etter hvert betydelig karvedyrking i Inderøy. I 2004 ble det dyrket karve på omlag 500 dekar i kommunen.

Medisinsk akevitt og moderne produksjon

Karve har lenge vært en viktig smakstilsetning i brød, ost og surkål. På 1800-tallet var salt og karve de ingrediensene som ble brukt mest til å få smak og konservering for mange matretter.

Karve er hovedkrydderet i norsk fatlagret akevitt, og opprinnelig var det trolig tenkt at akevitt med karve skulle ha en medisinsk effekt.

På Berg gård og Inderøy brenneri på Inderøy, produserer de store mengder karve som de bruker i akevitt de selv produserer på gården. Hele 116 år etter at det sist ble produsert akevitt på Inderøy.
Akevitten produseres med stor entusiasme og nysgjerrighet. Gamle tradisjoner og oppskrifter får nytt liv, sammen med innovasjon og eksperimentering mot nye og spennende smaksopplevelser innen akevitt, sier Sjeftsdestillatør Svein Berfjord på Inderøy brenneri.

Karve i ost og kål

Karve brukes tradisjonelt i surkål. På Innherred bruker Gangstad Gårdsysteri karve i sin Karveost, en mild, halvfast hvitskimmelost. Som tilbehør kan du med fordel nyte Aquavit gele.

Det blir ikke jul uten surkål! Dersom du lager surkål selv må du huske å kjøpe karve! Inderøykarve selges i små pakninger hos flere av gårdsmatbutikkene på Inderøy. Leter du etter oppskrift på surkål? Da kan du prøve denne.

Inderøymat - Karveost fra Gangstad Gårdsysteri

Jubileumsakevitt fra Inderøy

De første leveransene av Inderøykarve til Arcus for bruk i akevittproduksjon skjedde i 1992. Det skulle produseres en jubileumsakevitt i anledning 150-årsjubileet for Sundnes Brenneri i 1994, «Sundnes Jubileums Aquavit 150». I denne akevitten ble det benyttet både sprit og karve fra Inderøy. Den kjente kunstneren og inderøyningen Nils Aas, tegnet etiketten.

Unike Kvaliteter

Noe av det mest interessante med karven fra Inderøy har dessuten vært det spesielt høye innholdet av eteriske oljer (karvon og limonen), noe som en antar både henger sammen med bruken av vill karve og det faktum at den dyrkes langt mot nord med lang daglengde og kort og kjølig natt. Dette har gjort den såpass etterspurt at et betydelig kvantum etter hvert også er levert til tyske krydderfirma. Øvrige kunder er norske krydderfirma og konservesindustri der karven benyttes i kjente produkter som surkål og pultost.

Kilde: Norge Akevitters Venner

Powered byEMF Form Builder

DU VIL KANSKJE OGSÅ LIKE