Arrestasjonen av Henry Rinnan, grenseloser, Norges minste kirkesogn og Verdals største gruvedrift er noe historien til Helgådalen og Vera. Lær noe nytt på din tur fra Ulvilla og innover mot de svenske grensefjell.

Nedenfor får du noen smakebiter fra Helgådalen og Veras historie. Vi anbefaler at du tar et stopp eller en vandrertur for å finne ut mer om de spennende hendelsene som har vært her.

Vera kirke

Visste du at Vera var Norges minste kirkesogn frem til 1.jan i 2020? Da ble Vera sokn ble slått sammen med Vuku sokn.
Da gudshuset i Vera ble tatt i bruk i 16. august 1899 hadde det betegnelsen kapell. Men fra 1. januar 1997 fikk Vera offisiell status som eget sokn, på linje med Vuku, Stiklestad og Vinne. Dermed ble Vera Norges minste kirkesokn.
Kirka var den første i Norge som ble bygget som kombinert gudshus og skole.
Vera kirke er en langkirke i tre fra 1899. Kirken har 75 sitteplasser. Det er kirkegård mellom kirken og Veresvatnet. Veresveien går rett ved kirken.

Vera kirke

Skjækerfossen

Skjækerfossen er en nydelig foss langs Fv 757 i Helgådalen. Et yndet fotoobjekt for mange.

I 2020 ble rasteplassen ved Skjækerfossen utbedret med nye sittegrupper og informasjonstavler, og dette er en flott plass å stoppe enten man sykler eller kjører bil.
På informasjonstavlene kan du lese om gruvedrift og smeltehytta som sto her, samt om 2. verdenskrig og arrestasjonen av Henry Rinnan.

Malså gruver

Malså gruver var det største bergverket i Verdal og det bergverket som ble drevet over lengst tid. Ved restene av de gamle gruvene finner du flere informasjonstavler. Legger du turen hit kan du stoppe å se på med mye informasjon. Du kan tydelig se restene etter hus og gruvedriften.

Fra parkeringsplassen er det 2 km gå etter god og merket sti, før du er fremme ved gruvene.

2. verdenskrig i Helgådalen 

Under 2.verdenskrig var det flere i Helgådalen som fungerte som grenseloser. De hjalp norske flykninger over grensen til Sverige. Flere grenseloser døde, ble henrettet eller døde i fangenskap. Ole J. Haugan var en av grenselosene i Helgådalen. Han hjalp jøder og motstandsfolk over grensa til Sverige. Det endte dessverre med at han ble satt i arrest på Falstad i Levanger og senere på Grini. Ved Skjækerfossen kan du lese litt om grenselosene på informasjonstavlene.

En annen historie fra 2.verdenskrig er arrestasjonen av Henry Rinnan.  Han ble tatt til fange i ei nedlagt seter i Verdalsfjella 14 mai 1945, 6 dager etter at freden kom til Norge. Han ble senere brakt ned til et hus, bakkant av Skjækerfossen. Henry Rinnan ble tatt til fange av Korporal Magne Solheim, fra Målselv i Troms. Olav Sagvold, som deltok som kjentmann har senere fortalt om hendelsen da de nådde seterhuset hvor Rinnan hadde søkt tilflukt:

Først beskjøt de seterhuset hardt, helt til Rinnans folk viftet med hvitt flagg. Den uredde korporalen Magne Solheim gikk fram, og ut kom Henry Rinnan og fem personer til. Rinnan ropte at han hadde noe å si, han ville forhandle om overgivelsen, og var nok engstelig for at han skulle bli skutt på med det samme. Men det var bare ett vilkår. Solheim svarte at de var omringet av 100 mann, og hvis de ikke øyeblikkelig kastet våpna og overga seg ble de skutt på flekken. Rinnan fant det da best å kaste revolveren. Han skulle ha visst at vi bare var åtte mann! Solheim tok hånd om Rinnan, bandt ham og sammen med de øvrige fangene ble han brakt ned til Helgådalen og seinere til Trondheim.

Skjækerfossen

Ulvilla kraftverk

I Ulvilla nederst i Helgådalen – 5 kilometer fra Vuku, står dette flotte bygget. Ulvilla kraftverk er et vannkraftverk som sto ferdig i 1914. Verket utnytter et fall på 85 meter i Ulvillelva og vannet føres i en 397 meter lang rørgate fra inntaket til kraftstasjonen. Magasin for kraftverket er Kjesbuvatnet som ligger lenger oppe i vassdraget. Kraftverket ble modernisert i 1990. I 2016 ble det solgt fra NTE til finske SV Vattenkraft og Bekk og Strøm.

Ulvilla kraftverk, Helgådalen

Du vil kanskje også like: