Innherred er for mange kjent for sin helt spesielle rett; Sodd. En tradisjonell rett laget etter eldgammel oppskrift av rene råvarer. Den er – og har alltid vært en matrett for viktige sammenkomster i generasjoner

Inderøy Slakteri i Straumen viderefører gamle tradisjoner når de lager Inderøysodd. Sodd serveres på bestilling hos flere restauranter i regionen og kan kjøpes i alle dagligvarebutikker og i slakteriets eget utsalg i Straumen. Bli bedre kjent med Soddets historie og mat fra Innherred.

Ost

Gangstad Gårdsysteri er verdt et besøk. De har vunnet flere priser for sine oster. En annen prisvinnende ost blir laget av Munkene ved Munkeby Mariakloster i Levanger; Munkebyost. Kjør oppom utsalget som er sjarmerende basert på tillit. Det ligger ikke langt fra Munkeby Herberge.

Ost Gangstad Gårdsysteri

Kjøtt

Berg Gård videreforedles lokale kjøttråvarer til fristende pølser smaksatt med lokalprodusert karve og andre spennende krydder, juleribbe og koteletter for å nevne noe.

Lokalt kjøtt serveres ved de fleste spisesteder i regionen. OX Steak House serverer høylandsfe fra egen gård i Beistad i Steinkjer og hos Chef – Mathall, Spiseri og Catering i Steinkjer kan du bestille kortreist «sopp-gris» fra Leksdal.

Høylandsfe er også tilgjengelig hos Røstad Øvre gård, mens Sæther gård, begge på Levanger, spesialiserer seg på kalvekjøtt.

Økologisk lammekjøtt og lammepølser fåes kjøpt hos «Lam På Bordet» – hvor lammene er produsert økologisk på gården Berg i Skogn i Levanger og slaktet av Halsan Kjøtt på Levanger. Best Western Tingvold Park Hotel i Steinkjer satser sterkt på egenprodusert mat.

Lokalt kjøtt fra Innhered. Foto Lena Johnsen

Øl – tusenår lang tradisjon

I gamle dager hadde hver gård sin oppskrift og hemmelige ingredienser. Tradisjonen holdes i dag i hevd av Inderøy Gårdsbryggeri, Gulburet på Inderøy og Midtpunktet bryggeri i Steinkjer. Malt og humle av god kvalitet bidrar til å gi ølet fyldig smak og særpreg. På Gulburet produseres det øl på fat. Her kan du sågar kjøpe byggbrød med mask og øl. Overnatter du hos Grana Bryggeri så får du smake deres øl, som kun selges der.

Akevitt

Inderøykarve har inspirert til å ta opp igjen en gammel tradisjon; akevittbrenning. 119 år etter siste flaske ble tappet på Sundnes Brenneri gjenoppstår tradisjonen på Berg Gård,med entusiasme og glemt kunnskap.Hva passer vel bedre enn akevitt og ribbe fra samme produsent.

Kaffe

Øver-Bakken Økologiske Kaffebrenneri på Sandvollan i Inderøy er Norges først og eneste heløkologiske kaffebrenneri. Der lages debio-godkjent kaffe av høy kvalitet hvor målet er at kundene skal kunne nyte en kaffestund fylt av god smak. Kaffen skal selges og serveres på spesielt utvalgte steder lokalt og nasjonalt. Her på Innherred: Gulburet, Husfrua Gårdshotell, Marens Bakeri og E@ Internettkafe, Chef – Mathall, Spiseri og Catering, Ox Steinkjer, Grønn Bølge, Steinkjer og Økomat, Levanger.

Grønnsaker

Fråts i grønnsaker i alle farger og fasonger, dyrket under trøndersk himmel på Ystgård gartneri, Røsta Øvre gård og Sæther gård i Levanger. Grønnsaker fra Ystgård kan nytes ferdig tilberedt på et av spisestedene langs Den Gyldne Omvei.

Ystgård Gartneri - Foto Lena Johnsen

Gamle kornslag og bakekurs

Bjerkem og Rølia i Steinkjer dyrkes det gamle kornslag som Emmer, spelt, landhvete og svedjerug. Rølia og Bjerkem tilbyr kurs gjennom Gullimunn AS i bakst både med surdeig og økologisk gjær, ulike brød og søtbakst.

Seterkost

Sommerstid er setrene i Snåsa åpne for veifarende. Her kan du kjøpe ekte seterkost som rømmegrøt laget av fersk melk rett fra kua. Ta turen til Dravlandseteren eller Holsingsetra. På Holsingsetra kan man i tillegg kjøpe med produkter laget på setra. Kongshaugen seter i Levanger er også åpen søndager sommerstid og serverer rømmegrøt laget av rømme produsert på setra.

Reinkjøtt

Snåsa har dype samiske tradisjoner med reindrift i snåsafjella. På Kafé Midtpunktet i Snåsa kan du få en smak av fjell og vidde.

Nord- Trøndelags første og eneste mathall

Chef – mathall, spiseri og catering er Steinkjers nye totalleverandør av gode smaks-opplevelser. I butikken bugner det av ferske råvarer som fisk, skalldyr, kjøtt, grønnsaker, sopp og mye annet, av Trøndelags flotte og kortreiste produkter. Hver dag serveres nydelige lunsjer, middager, brødvarer, kaffe og mye annet i kafeen på mathallen.

Norges nordligste epleprodusent

Mikkelhaug i Levanger er en økologisk gård som driver produksjon av epler og andre frukter til foredling. Mikkelhaug er Norges nordligste epleprodusent og dyrker etter naturens premisser. Saften får du kjøpt på deres selvbetjente gårdsbutikk eller diverse butikker i regionen. Den serveres også på loakel restauranter.
Mære Landbruksskole i Steinkjer kommune presser dine egne epler til deilig jus.

Matopplevelser på Innherred

La oss bidra til at du får en spennende matopplevelse – her er våre tips!