Trøndelag er Europeisk matregion i 2022 og du kan nyte lokale spesialiteter i mange former og fasonger. Spis på eksklusive restauranter, handle lokale råvarer og stopp på sjarmerende gårdsbutikker. Overalt får du gode, kortreiste matopplevelser.

Inderøy Øyna
Foto Fredrik Bye Ravn

De naturgitte forholdene med nærhet til fjorden og gode solforhold gjør Innherred til et et av landets største landbruksdistrikt.

Haugslia Gårdsutsalg
Foto:
Fotograf Hattrem

Her kan du velge og vrake i lokale spesialiteter og eksklusive råvarer

Haugslia Gårdsutsalg
Foto:
Fotograf Hattrem

Har du lyst til å følge matens reise fra jord til bord? Ta turen til en av de mange gårdsbutikkene.

Hyggelig middag hos Fæby i Verdal
Foto: Marius Rua, Buckethouse

Ta med deg vennegjengen til et måltid for minneboka

Matnytelse på Fæby bryggeri i Verdal
Foto: Marius Rua/Buckethaus

med smaker fra Innherred

Matelskerens beste tips til gode matopplevelser

Stian, som er kokk og konseptutvikler hos God mat Lokalt på Røra, er en ekte matnert, du kan ikke unngå å legge merke til at han er glad i mat, ansiktet hans lyser opp når jeg spør om han kan fortelle litt om mat fra Innherred.

Oppvokst på kjøkkenet
– Jeg har, helt siden jeg var liten elsket å lage mat, sier Stian. Jeg er jo nærmest oppvokst på kjøkkenet med farmor og tante. Sammen med mamma, er de to mine største inspirasjonskilder når det kommer til mat. Da jeg var liten og hjalp til i huset så var premien å få lov til å lage mat med tante og farmor etterpå. For meg er mat minner, forteller Stian entusiastisk, derfor er jeg så opptatt av at maten skal være ærlig, ha gode, rene smaker og røre noe i menneskene som spiser den. Mat er så utrolig mye mer enn næring, sier han entusiastisk.

God mat lokalt - Den Gyldne Omvei

Bærekraft og skaperglede
– Her på Innherred er det så kort veg fra jord til bord, sier kokken og forklarer; det gjør noe med hele matopplevelsen din når du veit hvor maten kommer fra. Når du veit hvem som har sådd, dyrka og plukket løken, hvitløken, kålen og sågar hva kua som har gitt melk til pizzaosten heter, da får du en helt annen respekt for råvaren, maten og til matsvinn. Det gir meg skaperglede rett og slett, forteller Stian.

Stians tips til minneverdige matopplevelser
Når vi spør Stian om tips til minneverdige matopplevelser er han kjapp i replikken; – Jeg må jo si butikken her da, vi har alt du trenger for å lage skikkelig god lokalmat. Enten du bor i campingvogn eller er på sykkeltur og vil lage pølser eller vafler på bålet liksom, sier han før han tilføyer at Øyna og Villnis er i særklasse når det kommer til mat.

Øyna er en fantastisk restaurant med utsikt over Trondheimsfjorden og lokalmat på menyen, mens Villnis sanker sopp, urter, tang og tare og driver med kurs slik at alle kan lære seg kunsten å sanke spiselige vekster. – Ja også har vi jo verdens beste gårdspizza på Innherred, med bare lokale råvarer, sier Stian med entusiasme; Spis her hos oss med utsikt over fjorden eller bestill som take away.

– Helt på slutten må jeg virkelig få anbefale de som besøker innherred å ta turen til Håkon og Sissel på Munkeby herberge, sier Stian i det jeg er på tur ut døra. Sov på herberget inne på gården og opplev ordentlig god hjemmelaget mat og håndverksbakst bakt i den vedfyrte steinovnen deres, avslutter han i det neste kunde kommer inn døra.

Skreddersy din egen matopplevelse

Bruk tipsene til Lise i kombinasjon med gode overnattingssteder, og sett selv sammen en knallgod matreise på Innherred. Kombiner opplevelsen med sykkel- og vandretur eller en historiske oppelvelse. Står du fast i planleggingen er turistkontoret bare et tastetrykk unna. Du kan enkelt kontakte oss på post@visitinnherred.com og 74 40 17 16.

Matopplevelser du ikke kan gå glipp av – Lokalmat i særklasse

Når du er interessert i mat, er det noen ting du ikke kan tillate deg å kjøre forbi, rett og slett fordi de er for viktige. På Innherred er det mye å velge i, men her er våre forslag!

Finn et sted å spise eller handle god lokalmat

Se oversikt over små og store spisesteder og lokalmat-butikker på Innherred

Bestill en matreise på Innherred

Nå er tiden inne for å at du bestiller en kulinarisk opplevelse midt i Norge. Du kan velge fra øverste hylle og oppleve noe av det beste Norge har å by på. Møt de som lager maten, lær historien og sett deg ned og nyt maten.

Kulinarisk rundreise på Innherred

Hyggelig middag hos Fæby i Verdal. Foto: Marius Rua, Buckethouse

Matopplevelser på Den Gyldne Omvei

Seterkos(t)

Holsingseteren, Snåsa

Kulinarisk sykkeltur

Matnytelse på Fæby bryggeri i Verdal. Foto: Marius Rua/Buckethaus

Eventyrlig seilas

Besøk av landets eneste kombinerte damp- og seilbåt

Overnatting på Innherred

Du vil kanskje like