Den store konsentrasjoner av middelalderkirker på Innherred i Nord-Trøndelag vitner om velstanden som fantes i regionen på 1100-tallet. Turen går fra Alstadhaug i sør via Stiklestad, Mære, Hustad og Sakshaug i nord.

Middelalderkirker på Innherred i Trøndelag

Innherred befinner seg bare en knapp time nord for Trondheim og en rundtur med besøk på de vakre middelalderkirkene er en ypperlig dagstur for de som er interesserte i historie og middelalderkirker.

Start med Alstadhaug kirke i Skogn fra 1180, rett ved en av de største gravhaugene i fylket. Kirket er viet St. Peter og relikven etter ham ligger fortsatt i alteret. Videre nordover tar du av E6 ved Verdal, mot Stiklestad. Stiklestad kirke er en romansk langkirke, også den fra 1180. Kirken er bygget der Olav den Hellige døde under slaget i 1030. Like ved kirken ligger Stiklestad Nasjonale Kultursenter.

Videre nordover på E6, går ferden til Mære Kyrkje. Den er bygget i 1199 og oppført på det gamle gudehovet på Mære. Videre nordover, ved Vist, svinger du av vestover mot Inderøy og kommer først til Hustad Kirke, den minste av de bevarte middelalderkirkene. Kirken er omsluttet av et laftet gjerde, som er det eneste bevarte i Trøndelag.

Rett vest for Straumen i Inderøy ligger Sakshaug gamle kirke. Trolig var det steinhoggere fra Nidarosdomen med på å sette opp denne kirken på slutten av 1100-tallet. Se etter de karakteristiske demonmaskene i dekoren.

Turens lengde: ca 68 km.

SOMMERÅPNE KIRKER:

Mære kirke (Steinkjer): jun – aug – hver dag untatt lørdager – 10 – 17
Sakshaug Gamle kirke (Inderøy):
  søn 13-16
Hustad kirke (Inderøy):
jun – aug: søn 13-16
Stiklestad kirke (Verdal):
medio jun – medio aug hver dag 11-18
Alstadhaug kirke (Levanger): jul – aug hver dag 11-16
Steinkjer kirke: jun – aug – man – fre 10-17
Snåsa Kirke: 22.6 – 15.8: man – fre 9 – 20, lør – søn 10 – 22
Kirkestedet Megard (Imsdalen,Snåsa) – åpent hele tiden

For mer informasjon, ta kontakt med Visit Innherred:
email: Post@visitinnherred.com
Tel: +47 74 40 17 16

Center map
Traffic
Bicycling
Transit