Møt Lise, kua som lager mozzarella og sjefsbudeia sjøl; Kathrine på Vuku Gårdsmeieri

Vuku gårdsmeieri -
Foto Albertine Løseth Vestvik (1)

På en liten gård i Vuku i Verdal, 1.5 time nord for Trondheim,

Vuku gårdsmeieri -
Foto Albertine Løseth Vestvik (1)

 finner du ei lita tjukk ku ved navn Lise og hennes 13 medsøstre – alle med navn må vite.

Vuku gårdsmeieri -
Foto Albertine Løseth Vestvik (1)

Hver dag gir de 14 kyrne, husfrue og yster på Vuku gårdsmeieri, Kathrine Sandvold Lundgren, snaut 300 liter melk som trylles om til fersk økologisk mozzarella av ypperste kvalitet.

Vuku gårdsmeieri -
Foto Albertine Løseth Vestvik (1)

Mozzarella er en fersk ost med røtter i sør-Italia, og er en særdeles populær som pizzaost, noe som har gjort den til verdens mest spiste ost.

Vuku gårdsmeieri -
Foto Albertine Løseth Vestvik (1)

Tidligere ble mozzarella produsert av bøffelmelk, men i dag er det i all hovedsak kumelk som brukes i mozzarellaproduksjonen.

Vuku gårdsmeieri -
Foto Albertine Løseth Vestvik (1)

Den har en veldig mild smak og smaker mildt syrlig som syrlig melk.  -Det er jo ikke lenge siden den var melk, forteller Kathrine, daglig leder, yster og sjefsbudeie ved Vuku gårdsmeieri.

Italiensk delikatesse fra Vuku

I Vuku, denne lille bygda mellom industribyen Verdal i vest og grensefjella mot Sverige i øst, bor Kathrine med mann, fire små barn og 14 årskyr på et økologisk gårdsbruk. På den samme marka som kvinner og menn i flerfoldige generasjoner før henne har tråkket sine spor og dyrket mat til familien, dyrker Kathrine og mannen økologisk gras som resulterer i håndlaget norsk mozzarella med masse inspirasjon fra både norsk, svensk og italiensk ystekultur. Alt med bakgrunn i et ønske om kunne leve utelukkende av gården.

Norge + Italia = sant

– Vi var på kurs i Norge og Sverige, og erfarte at mozzarella er en spennende ost, og en ost med et stort marked i Norge. Men vi erfarte også at den er helt sinnsykt vanskelig å lage, sier Kathrine og ler før hun forklarer; – Vanlige oster står jo og modnes over tid, de lager seg sagt litt enkelt, sjøl. Mozarellaproduksjon derimot, handler om å treffe på rett syrlighet til rett tid, for så å stoppe syrningsprosessen, og deretter trille ostemassen til baller som så skal legges i kaldt vann for konservering. Og det der med å finne den rette syrligheten er alt annet enn enkelt. Jeg har laga alt fra steinharde klumper med ost til slimete baller. Ja også har vi truffet på rett syrlighet midt på natten da, og da må du faktisk opp og trille ost altså, ler Kathrine.

Kathrine forteller om en lang prosess for å finne frem til en metode som ga dem muligheten til å ha bedre kontroll i ysteprosessen, og at det var først da de tok turen til sør-Italia og hospiterte hos en lokal yster i Calabria, at tingene begynte å falle på plass. Hun forteller at det gikk opp mange lys for dem på denne turen, og at de kjente de kunne senke skuldrene under ystinga på en helt annen måte. – Hele tilnærminga til ysteprosessen ble mer positiv og ikke så stressende som før, sier Kathrine entusiastisk, god tid i ysteprosessen gir osten bedre smak vet du!

Håndlaget norsk mozzarella

I Norge kjenner vi mozzarella som en «mjuk sak» som selges i poser, forklarer Kathrine meg, det er ikke en fersk mozzarella, men en mozzarella som blir mykere og mykere ettersom tida går. For Kathrine og mannen er det derfor viktig å forklare kundene sine, at deres mozzarella er en fersk myk ost i lake, og ikke som den de er kjent med fra før. Osten fra Vuku gårdsmeieri har 18 dagers holdbarhet.

Mozzarella fra Vuku gårdsmeieri har vært å finne i dagligvare over hele landet fra april 2021 (hør med din lokale butikk!), hos God Mat lokalt på Inderøy, Bærja kafé i Vuku, Økomat Levanger samt i Rekoringer i Trøndelag,

Når jeg spør Kathrine om dette osteeventyret ble som hun hadde tenkt, blir det litt stille, før hun på brei trøndersk, forteller meg at det har blitt veldig mye større enn de først hadde tenkt. – Jeg ruller all ost for hånd, 10 000 osteballer og still going strong, sier hun og ler, vi har kjøpt en maskin vet du, men dem blir ikke fin nok når maskina ruller osteballer, sier hun og ler høyt. – Det er liksom noe med å ha det i hendene, alt er håndlaget, og da veit jeg at det blir rett størrelse, jeg veit når den er ferdig strekt og jeg veit når den har rett konsistens.

– Mozzarellaen vår er ikke bare en ost, sier Kathrine. Den er så uendelig mye mer. – Det er mange tanker og mye jobb som ligger bak å lage en skikkelig god ost vi kan stå inne for, avslutter hun.

Lise den tjukke kua

Ja og Lise lurer du sikker på, hun er ei sånn tjukk lita ku som liker å sitte på rumpa og se ut av vinduet, ja også hender det seg at hun sitter på rumpa ute på beitet også rett som det er. Takk for osten Lise!

Andre produkter fra Vuku Gårdmeieri

Vuku gårdsmeieri -
Foto Albertine Løseth Vestvik (1)

Stekost

En variant av Halloumi. Dette er en ost som skal varmebehandles før den spises. Vi anbefaler å steke den i panna. Den kan brukes som burger, som snacks, eller som topping i salater m.m.

Vuku gårdsmeieri -
Foto Albertine Løseth Vestvik (1)

Småost Hvitløk og Paprika

Ostebiter marinert i olje med hvitløk og paprika. Denne osten egner seg godt i salater, i pai og mye mer.

Vuku gårdsmeieri -
Foto Albertine Løseth Vestvik (1)

Kremost Ramsløk

Smørbar kremost krydret med ramsløk. En skikkelig «snavvel-ost» til ost og kjeks.

Vuku gårdsmeieri -
Foto Albertine Løseth Vestvik (1)

Kremost Naturell

En lett syrlig smørbar kremost. God på kjeks og knekkebrød!

Ost fra Lise og resten av gjengen på Vuku Gårdsmeieri får du kjøpt her: