Bli med på guidet olsokvandring i Bondehærens fotspor til Stiklestad 28. juli!

Olsokvandring og slaget på Stiklestad

Olav Haraldssons hær og Bondehæren møttes på Stiklestad 29. juli 1030.
Gamle kongeveg var trolig vegen bondehæren, ledet av Kalv Arnesson fra Egge,  fulgte på sin veg mot Slaget på Stiklestad. Hvert år gjenskapes historien om Slaget på Stiklestad i Spelet om Heilag Olav.

Kjøp billett her

Olsokvandring med guide
28. JULI KL. 09.30

Heidi Brimi, daglig leder i Regionalt Pilegrimssenter Stiklestad guider dere på turen i Bondehærens fotspor.

Turen starter med buss fra Stiklestad til Lundsaunet, hvor vi går langs traseen til Gamle kongeveg mot Stiklestad. Tilbake på Stiklestad ender dere opp i langhuset på Stiklastadir hvor det serveres pilegrimssuppe.
Kjøp billett her

Oppmøte ved kulturhuset kl. 09.30 Lengde ca. 13 km. Varighet ca. 4 timer. Ta med sitteunderlag, klær etter været og matpakke. Bill. 370/340 inkl. pilegrimssuppe.

Bondehæren, hvem var det?

Tidlig på året i 1030 brøt Olav Haraldsson opp fra Russland og reiste tilbake til Norge for å vinne kongeriket tilbake.

Motstanden mot Olav Haraldsson var stor, og motstanderne i Trøndelag og på kysten samla en hær mot ham; Bondehæren. Denne hæren skal ha vært dobbelt så stor som kongshæren og ble ledet av Kalv Arnesson fra Egge (Steinkjer).

Det fins en stor litteratur omkring slaget, men kildene er få, knappe og prega av legender, så slaget kan ikke rekonstrueres noenlunde sikkert i vår tid. I dag er også landskapet heilt forandra på grunn av seinere ras, så det er vanskelig å se for seg slagstedet fra 1030.

Hvert år gjenskapes historien om Slaget på Stiklestad i Spelet om Heilag Olav – kjøp billetter her.

Slagscene – Foto Espen Storhaug

Kalv Arnesson fra Egge

Fra venn til fiende

Kalv Arnesson, som bodde på Egge gård i det som i dag er Steinkjer, var fører av bondehæren. Kalv og Bondehæren seiret i slaget på Stiklestad. Kalv Arnesson var ifølge sagatradisjonen Olav den helliges lendmann. I 1028 eller 1029 sluttet Kalv seg til kong Knud den store og var en av førerne for bondehæren på Stiklestad

Drepte Kalv Arnesson Kongen?

Snorre skriver det slik: Torstein Knarresmed hogg til kong Olav med øksa, og det hogget kom i venstre beinet overfor kneet. Finn Arnesson drepte straks Torstein. Da kongen fikk det såret, lente han seg opp til en stien og kastet sverdet og bad Gud hjelpe seg. Nå stakk Tore Hund til ham med spydet. Stikket gikk inn nedenunder brynja og opp i magen. Da hogg Kalv til ham, og det hogget kom utenpå halsen til venstre side. Folk er ikke enige om hva det var for en Kalv som gav kongen dette Såret. Disse tre sårene var det kong Olav døde av.

SNK - Spelet om Heilag Olav - Stiklestad

Spelet om Heilag Olav – Stiklestad – Foto: Espen Storhaug

Rømte landet

Styringen av Norge etter Olav Haraldssons fall ble en skuffelse for Kalv Arnesson. Han måtte rømme landet etter strid med Einar Tambarskjelve. Han levde i utlendighet inntil han fikk Harald Hardrådes tillatelse til å vende tilbake. Kalv Arnesson falt på hærferd i Danmark i kong Haralds tjeneste.

Slagscene Foto Espen Storhaug

Foto: Espen Storhaug