Folk på gårdene hadde alltid snakket lavt om fjellene i det fjerne. Og det var vel egentlig deres ord som hadde skremt henne og vekket hennes fantasi til live: Gå aldri dit pleide de å si. Der finnes bare trolldom og onnskap!

Oppdag skjulte skatter

I Helgådalen og Vera ligger det spor fra forgagne tider og tidligere tiders storhet både åpent og skjult for det blotte øyet.

Langs hele dalen er det grusveger som tar deg vekk fra hoevedvegen og inn mot fjellet og dypt inn i skogen. Ta med deg kart og bruk tida på å kjøre «offt he grid». Grusvegen fra Helgådalen til Høysjøen og Malså gruver tar deg langt innover fjellet og inn mot Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark. Det er en rik gruvehistorie i dalen og både ved Skjækerfossen og ved Malså gruver kan du se og lære mer om gruvedriften.

Det er tre mulige innfallsporter til nasjonalperken i Helgådalen og Vera. I Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark er naturen mektig og vakker. Tross sitt ville utseende er det et eldgammelt kulturlandskap med spor etter århundrer med samisk reindrift og naturbruk.

Dragning mot fjella

Fjelldalen Vera ligger så langt øst du kommer på Innherred – omkranset av det svenske og norske Skjækerfjella er det et fantastisk utgangspunkt for turer og opplevelser i fjellet.

I den siste episoden av 2020-sesongen av «Monsen på Villspor» kan du se Herman Flesvig og Lars Monsen på tur gjennom majestetiske Skjækerfjella; Jens Kvernmos lekegrind

Hele episoden med Herman Flesvig i Skjækra kan du se gratis på tv.nrk.no

Turmuligheter

Det er mange fine turmuligheter i Vera, og her deler vi 3 ulike turer som alle er velkjente for Verdalingene. De er en del av kjentmannsmerket i Verdal. Turene varierer i lengde og terreng.

Klikk på kartet for å komme til turbeskrivelsen!

Hitre seterfjellet

Hitre seterfjellet

Fottur – Middels – 6,7 km

Ørvillhøgda

Ørvilhøgda

Fottur – Middels – 5,6 km

Tørrgranvola

Tørrgranvola

Fottur – Middels –  4,1 km

Gjennom hele hennes barndom hadde deres ruvende masser skremt og forhekset henne. De lå så langt borte at man kanpt kunne skimte dem, men når aftensolens klare skinn falt på fjellens tagger, trådte de frem i en undelig gjennomsiktig skarphet som kalte på pikens uvanlig livlige fantasi. Da så hun dem; de navnløse skikkelsene som bodde der……

Margit Sandemo

Du vil kanskje også like