Ta deg en avstikker fra E6 og opplev den Gyldne Omvei og alt det andre vakre Inderøy har å by på. Smak lokal mat, sov godt og se lokal kunst.

Innbyggertall: 6 802
Størrelse: 379,62 km2
Høyeste fjell: Storknuken 505 moh
Største vann: Meltingen
Kommunesenter: Straumen

Les videre for informasjon om Inderøy kommune og vi gir deg en oversikt over opplevelser på Inderøy og langs Den Gyldne Omvei og hvor du kan sove og spise godt. Velkommen!

Inderøy ligger vakkert til innerst i Trondheimsfjorden og kommunen består av den store halvøya Inderøya, Røra på østsiden av Trondheimsfjorden og Mosvik på Fosenhalvøya på andre siden av Skarnsundet. Mosvik ble en del av Inderøy i 2012. Her er landbruk-, skogsdrift og kulturarbeidet sterkt og godt.

Inderøy har et av landets flotteste kulturlandskap, som i samspill med sjøen og det spesielle Inderøylyset, har inspirert billedkunstnere og forfattere i mange hundre år. Inderøy ligger sentralt plassert. Innen en halvannen times kjøring når du både Trondheim og Namdalen. Den frodige halvøya har også en lang strandlinje, tilrettelagte friluftsområder og er rik på historie. Inderøy ligger nært både flyplass, jernbane og E6 går gjennom kommunen.

Utsikten over Straumen fra Øyna Foto: WilLee Wright

Straumen – Norges mest attraktive sted 2020

Straumen ble høsten 2020 valgt til Norges mest attraktive tettsted og vant dermed attraktiv-by prisen. Straumen synliggjør betydningen av å være bevisst på og foredle stedets ressurser og kvaliteter, og viser at dette kan være utgangspunkt for steds- og samfunnsutvikling med bærekraft, inkludering og fellesskap i høysetet. Juryen mener at Straumen er et forbilde for andre steder da de bruker det de har, foredler dette og skaper en sterk og tydelig identitet for stedet.

Straumen - Norges mest attraktive sted 2020

Straumen sentrum

Den nest sterkeste tidevannstrømmen i landet befinner seg i sundet mellom Trondheimsfjorden og Borgenfjorden, og har gitt navn til kommunesenteret Straumen. Blant trehusbebyggelsen i Straumen finner du gallerier, kafé og hyggelige nisjebutikker. Det vesle rødmalte 1700 – talls huset Klokkarstu (som huser gjenbruksbutikken Kjerringa me’ Straumen) ligger her, sammen med Nils Aas Kunstverksted, Galleri Mitsel, Inderøy Landhandleri, Inderøy Slakteri, Internett- kafeen E@, Marens Bakeri og Jostu Lysstøperi. Den gamle Rødbrygga forteller også sin historie til restaurantgjestene.

Den prisbelønte Muustrøparken er en idyll midt i Straumen. Her kan du bruke alle sansene, mens du rusler langs stien. Små og store skulpturer av Nils Aas, et kvernhus og skotthyllbane er blant opplevelsene. Ringstu er blant Inderøys eldste bevarte hus, og er plassert midt inne i parkanlegget. Ved munningen av Granaelva kan du rusle over Muusbrua fra 1816 – til skulpturen “Flyndre” av Nils Aas. Lytt til lydinstallasjonen av Øyvind Brandtsegg som er integrerti skulpturen. www.flyndresang.no

I Mosvik sentrum finner du bl.a Mosvik Brygge, Jekta Fjordstue, Tante Pose kafe og dagligvarebutikk. Mosvik museum ligger i gamle Grande skole og har bl.a. utstilling av gamle landbruksredskaper fra bygda.

Det frodige jordsmonnet og den høye himmelen over Inderøy gir utmerkede råvarer til småskalaproduserte matvarer. Inderøysodd som produseres på Straumen, er en avholdt variant av den trønderske tradisjonsretten.

Mosvik Brygge

Mosvik Brygge, langs Den Gyldne Omvei på Inderøy i Nord-Trøndelag

DEN GYLDNE OMVEI

Den Gyldne Omvei går gjennom vakkert kulturlandskap langs Fv761/FV755 (med avstikkere), og har et mangfold av interessante stoppesteder med innholdsrike familietilbud. Lokalprodusert mat, spesielle overnattingssteder og serveringslokaler, kunsthåndverkere, utstillinger, severdigheter og gårder.

BÆREKRAFTIG REIEMÅL

Inderøy og Den Gyldne Omvei er godkjent som bærekraftig reisemål. Det indikerer et verdisett hvor opplevelser og utvikling skjer med omtanke for historie, lokalbefolkning og neste generasjon.

SKARNSUNDBRUA

Skarnsundbrua knytter Mosvik på Fosenhalvøya til resten av Inderøy. Den er en av verdens lengste skråkabelbruer hvor de karakteristiske røde kablen spenner inn i himmelen som en gigantisk harpe. Under brua, i Skarnsundet, finnes et yndet dykke – og fiskeområde. Skarnsundet binder Trondheimsfjorden med Beitstadfjorden. Riksantikvaren fredet broen i 2008.

KULTURSTIER

Gå en eller flere av de mange kultur- og turstiene som finnes i Inderøy. Prøv Kulturstien Straumen – Vangshylla, Northugrunden, Letnes Kultursti eller turstien til Storknuken.

Opplev Inderøy fra sykkelsetet

Mange velger også å legge sykkelferien sin til Inderøy. Med sykkel og føtter som fremkomstmiddel går turen på Inderøy langs gamle ferdselsårer fra fjord til fjord i vakkert kulturlandskap ispedd gravhauger og bautasteiner. Mellom vandring og sykling har dere rikelig med tid til galleribesøk, shopping og å nyte god mat.

Nasjonal sykkelrute 1

Nasjonal sykkelrute 1 “Kystruta” går fra Svinesund til Kirkenes og på Innherred går ruta over Meltingen og Inderøy til Steinkjer.

Kommer du på besøk om vinteren anbefales en tur til Petter Northug skistadion, Vårlonken i Mosvik eller Solbergrunden i Framverran.

AKTIVITETER PÅ INDERØY

HVA SKJER PÅ INDERØY

DU VIL KANSJE OGSÅ LIKE

Center map
Traffic
Bicycling
Transit