Ta deg en avstikker fra E6 og opplev den Gyldne Omvei og alt det andre vakre Inderøy har å by på. Smak lokal mat, sov godt og se lokal kunst.

Innbyggertall: 6 846
Størrelse: 379,62 km2
Høyeste fjell: Storknuken 505 moh
Største vann: Meltingen
Kommunesenter: Straumen

Les videre for informasjon om Inderøy kommune og vi gir deg en oversikt over opplevelser på Inderøy og langs Den Gyldne Omvei og hvor du kan sove og spise godt. Velkommen!

Inderøy ligger vakkert til innerst i Trondheimsfjorden og kommunen består av den store halvøya Inderøya, Røra på østsiden av Trondheimsfjorden og Mosvik på Fosenhalvøya på andre siden av Skarnsundet. Her er landbruk-, skogsdrift og kulturarbeidet sterkt og godt.

Inderøy har et av landets flotteste kulturlandskap, som i samspill med sjøen og det spesielle Inderøylyset, har inspirert billedkunstnere og forfattere i mange hundre år. Inderøy ligger sentralt plassert. Innen en halvannen times kjøring når du både Trondheim og Namdalen. Den frodige halvøya har også en lang strandlinje, tilrettelagte friluftsområder og er rik på historie. Inderøy ligger nært både flyplass, jernbane og E6 går gjennom kommunen.

Straumen sentrum

Den nest sterkeste tidevannstrømmen i landet befinner seg i sundet mellom Trondheimsfjorden og Borgenfjorden, og har gitt navn til kommunesenteret Straumen. Blant trehusbebyggelsen i Straumen finner du gallerier, kafé og hyggelige nisjebutikker. Det vesle rødmalte 1700 – talls huset Klokkarstu (som huser gjenbruksbutikken Kjerringa me’ Straumen) ligger her, sammen med Nils Aas Kunstverksted, Galleri Mitsel, Inderøy Landhandleri, Inderøy Slakteri, Internett- kafeen E@, Marens Bakeri og Jostu Lysstøperi. Den gamle Rødbrygga forteller også sin historie til restaurantgjestene.

Bunadsaum produserer både Nord-Trønderbunad og Norsk Fjellbygdbunad og i butikken kan du se en mengde imponerende håndverk hengende i butikken. Det er også mulig å se bunader bli sydd oppe i produksjonsrommene. Like ved Bunadsaum, finner du også Primstaven Bokhandel og Antikvariat hvor du finner et spennende bokunviers av nye og gamle bokskatter. Du finner også lp-plater, blankbooks, krystaller og gaveartikler.

Den prisbelønte Muustrøparken Skulpturpark er en idyll midt i Straumen. Her kan du bruke alle sansene, mens du rusler langs stien. Små og store skulpturer av Nils Aas, et kvernhus og skotthyllbane er blant opplevelsene. Ringstu er blant Inderøys eldste bevarte hus, og er plassert midt inne i parkanlegget. Ved munningen av Granaelva kan du rusle over Muusbrua fra 1816 – til skulpturen “Flyndre” av Nils Aas. Lytt til lydinstallasjonen av Øyvind Brandtsegg som er integrerti skulpturen. www.flyndresang.no

Det frodige jordsmonnet og den høye himmelen over Inderøy gir utmerkede råvarer til småskalaproduserte matvarer. Inderøysodd som produseres på Straumen, er en avholdt variant av den trønderske tradisjonsretten.

Straumen – Norges mest attraktive sted 2020

Straumen ble sommeren 2020 valgt til Norges mest attraktive tettsted og vant dermed attraktiv-by prisen. Straumen synliggjør betydningen av å være bevisst på og foredle stedets ressurser og kvaliteter, og viser at dette kan være utgangspunkt for steds- og samfunnsutvikling med bærekraft, inkludering og fellesskap i høysetet. Juryen mener at Straumen er et forbilde for andre steder da de bruker det de har, foredler dette og skaper en sterk og tydelig identitet for stedet.

Straumen - Norges mest attraktive sted 2020

Mosvik

På andre siden av Skarnsundbrua, finner du Selsthloftet og Landhandelmuseet i Venneshamn i Framverran.

I Mosvik sentrum finner du bl.a Mosvik Brygge, Jekta Fjordstue, Tante Pose kafe og dagligvarebutikk. Mosvik museum ligger i gamle Grande skole og har bl.a. utstilling av gamle landbruksredskaper fra bygda.

DEN GYLDNE OMVEI

Den Gyldne Omvei går gjennom vakkert kulturlandskap langs Fv761/FV755 (med avstikkere), og har et mangfold av interessante stoppesteder med innholdsrike familietilbud. Lokalprodusert mat, spesielle overnattingssteder og serveringslokaler, kunsthåndverkere, utstillinger, severdigheter og gårder.
Den Gyldne Omvei feirer 25 år i 2023 og du kan bli med på markeringen – 25 år over 25 arrangement!

NILS AAS (1933 – 2004)

Nils Aas ble født og oppvokst i Straumen og var
en ledende kunstner i sin generasjon, og regnes som en av Norges aller viktigste billedhoggere. I år ville han blitt 90 år og Nils Aas Kunstverksted markerer det med forskjellige arrangment gjennom året.

BÆREKRAFTIG REIEMÅL

Inderøy og Den Gyldne Omvei er godkjent som bærekraftig reisemål. Det indikerer et verdisett hvor opplevelser og utvikling skjer med omtanke for historie, lokalbefolkning og neste generasjon.

SKARNSUNDBRUA

Skarnsundbrua knytter Mosvik på Fosenhalvøya til resten av Inderøy. Den er en av verdens lengste skråkabelbruer hvor de karakteristiske røde kablen spenner inn i himmelen som en gigantisk harpe. Under brua, i Skarnsundet, finnes et yndet dykke – og fiskeområde. Skarnsundet binder Trondheimsfjorden med Beitstadfjorden. Riksantikvaren fredet broen i 2008.

KULTURSTIER

Gå en eller flere av de mange kultur- og turstiene som finnes i Inderøy. Prøv Kulturstien fra Gulburet til Straumen sentrum, Kulturstien Straumen – Vangshylla, Northugrunden, Letnes Kultursti eller turstien til Storknuken.

Opplev Inderøy fra sykkelsetet

Mange velger også å legge sykkelferien sin til Inderøy. Med sykkel og føtter som fremkomstmiddel går turen på Inderøy langs gamle ferdselsårer fra fjord til fjord i vakkert kulturlandskap ispedd gravhauger og bautasteiner. Mellom vandring og sykling har dere rikelig med tid til galleribesøk, shopping og å nyte god mat.

Nasjonal sykkelrute 1

Nasjonal sykkelrute 1 “Kystruta” går fra Svinesund til Kirkenes og på Innherred går ruta over Meltingen og Inderøy til Steinkjer.

Sightseeing fra fjorden

Du kan oppleve den unike tidevannsstrømmen og det vakre Inderøylandskapet fra sjøen med Fjordturer. Ms Innherred har turer fra Straumen og andre havner i Inderøy som annonseres på deres facebookside. Båten kan også leies på timesbasis med eller uten servering.

Guidet skulpturvandring og fjordtur

Nils Aas på Fjorden – opplev historien, fjorden og kunsten. Guideturen gir innblikk i livet på Straumen de årene Nils Aas vokste opp her, miljøet, og kanskje de viktigste elementene som fra starten av var med og forme et kunstnerskap som ble av betydning for hele nasjonen. Se link nedenfor for mer informasjon.