Steinkjer er en by med en spesiell historie. Vi tar deg gjerne med på byvandring eller gir deg tips og råd på veien – velkommen!
Innbyggertall: 23 877
Størrelse: 2250 km2
Høyeste fjell: Brannheiklompen 886 moh
Største vann: Snåsavatnet
Bystatus: 1857
Steinkjer kommune stekker seg fra høgfjellet i øst til kysten og Indre Fosen i vest, langs hele nordsida av Beistadfjorden. Steinkjer by ligger innerst i Beitstadfjorden og fremstår som en moderne småby.
Steinkjergården er den røde tråden i Steinkjers historie fra sagatiden. Byen vokste frem da håndverkere og handelsmenn slo seg til i området rundt Steinkjergården.
Jektene og garnisonsmiljøet på Sannan brakte nye impulser og økt aktivitet til Steinkjer.
Trehusbebyggelsen i empirestil forsvant med bybrannen i 1900, og ble erstattet av praktbygg med tårn og spir i karakteristisk jugendstil. Steinkjer ble teppebombet i april 1940 og 80% av byen ble jevnet med jorden. Gjenreisningen begynte i 1941 og var fullført i 1965.

GJENREISNINGSBYEN
Gjenreisingsbyen er planlagt av Brente Steders Regulering, under ledelse av professor Sverre Pedersen. Hans byplangrep er lett synlige i bybildet: Kongens gate er en barokk utsiktsakse med brannstasjonstårnet i nord og Oftenåsen i sør som fondmotiv. Lyst til å lære mer? Bli med oss på byvandring.
Gjenreisningsbyen Steinkjer
STEINKJER KIRKE
Jakob Weidemann regnes som en av de viktigste kunstnerne innen norsk modernisme. Steinkjer kirke, også kalt Weidemannkatedralen er hans hovedverk. Kirka ruver godt med sitt 38 meter frittstående klokketårn.
GRUVEHISTORISK KULTURARV – GRUVENE I MALM
Fosdalens bergverk i Malm er Nord-Europas dypeste jernmalmgruve, og var i drift helt frem til 1997. Dette la grunnlaget for velstand og gjorde Malm til en av landets rikeste kommuner. Malm ble slått sammen med Verran i 1964, og Steinkjer i 2020.
HISTORISKE STEINKJER
Norges først registrerte steinalderboplass på Våttåbakken, og flere gravfelt fra romertid og jernalder på Egge viser at det har vært stor aktivitet i området i tusenvis av år.
Snorre Sagaen forteller at det var en kaupang her i vikingtida og Eggeområdet har en lang historie som høvdingsete. Herfra kom de store høvdingene som kjempet mot Olav Haraldsson i Slaget på Stiklestad i 1030. Egge Museum er barnevennlig, har et komplett 1800-talls gårdsanlegg, landbruksutstilling, historisk bygate og dyr.
I Bølaområdet har steinalderfolk risset inn symboler og figurer av mange slag. 6000 år gamle Bølareinen og Bølamannen på ski er de mest kjente. Du finner også en bjørn- og sjøfuglfigur, samt boplasser fra steinalderen, en flere turstier med flott utsikt over Snåsavatnet og sommerkafé.
Bardalfeltet består av over 400 helleristninger både fra yngre steinalder og bronsealder. Her finner du ristninger av hjortedyr, mennesker, fugler, en hval og en bjørn, men også mange båtristninger og andre symboler. Figurene synes best når sola står lavt. Feltet er lett tilgjengelig og ligger ved gården Bardal.
ARRANGEMENTSBYEN STEINKJER
Kulturscenen Vårt Hjem
Kulturpuben Vårt Hjem har blitt et trekkplaster for både publikum, musikere og humorister siden de startet opp i 1997. Puben har en unik atmosfære av hjemmekos, stemning og underholdning og de har flere arrangementer i uken. Vårt Hjem byr på underholdning med lokale, nasjonale og internasjonale artister.
Hilmarfesitivalen
Hilmarfestivalen i Steinkjer er en av landets største folkemusikkfestivaler og er av media omtalt som “en nasjonal begivenhet og folkefest”. I år arrangeres festivalen 30. okt – 8. nov. Hilmarfestivalen arrangerer ellers konserter rundt om i Trøndelag hele året i regi HilmarScenen.

Kulturkafe Hegdahl-gården
Kafeen er arena for kulturopplevelser, utstillinger, konserter, samtaler og mat.
I tillegg er det jevnlige arrangementer som Steinkjerfestivalen, Slabberas, Vinterfest og Steinkjermartna for å nevne noen. Hos Dampsaga Kulturhus er det også kulturarrangementer hele året.
FRILUFTSLIV
Ta turen til Oftenåsen og la deg begeistre av den vakre utsikten og naturen på toppen av Oftenåsen, hvor verdens største hagestol befinner seg. På toppen ligger også Peilehytta med servering (søndager 11-15). Det er et rikt stinett rundt åsen, og disse er godt merket og opparbeidet.
Ønsker du en lengre tur kan du vandre på merket og svillelagt sti inn til Norges geografiske midtpunkt i Ogndalen. Underveis kan man beskue de vakre Skjækerfjella. Turen starter på parkeringsplassen ved Lustadvatnet og er 20 km tur/ retur med tilrettelagte rasteplasser underveis.
Du kan utforske retningssansen i Steinkjers hekklabyrint Trifolium. Utformet som et trekløver; Steinkjers kommuneblomst – derav navnet Trifolium. Den er 1,3 km lang.
Det er også merkede turløyper fra Steinkjer skysstasjon og flere steder i Steinkjer sentrum.
På bystranda kan du nyte palmesus og sandstrand i Steinkjers pulserende sentrum, mens barna leker på vanntrampolinen. Det er også fint å padle fra Bystranda via Skåtangen, Hoøya til Kalvøya.
Den nasjonale sykkelrute 1 “Kystruta” fra Svinesund til Kirkenes går også gjennom Innherred: Fra Trondheim over Meltingen og Inderøy til Steinkjer, og fortsetter ut til Sør-Beitstad og videre nordover til Namsos langs Fv17.
ELNANSLOTTET
Den best bevarte bygdeborgen i Steinkjer. Det er skiltet tursti fra Sør-Beitstadvegen og fra toppen av Elnanslottet er det flott utsikt sørover, nedover dalen og utover Beitstadfjorden.
Kystriksveien
Kystriksveien fra Steinkjer til Bodø er av mange kalt verdens vakreste turistveg. Ta det som en sykkeltur eller bruk bilen. Turen starter uansett i Steinkjer!
Skal du overnatte underveis så kan du overnatte hos Yttervik Gard i Vellamelen. Yttervik gard ligger i naturskjønne omgivelser med fantastisk flott utsikt over Hjelbotn og Follafjella.
VINTER I STEINKJER
Steinkjers fjellområder innbyr til flotte skiopplevelser fra januar til langt utover vårparten. Skituren til Norges geografiske midtpunkt går gjennom vakker natur innover i Skjækerfjella. Mokk Gård er et godt utgangspunkt for opplevelser i Skjækerfjella. Opplev naturen med truger, ski eller skøyter på beina.
Lei hytte i fjellet av Steinkjer kommuneskoger, fisk, gå på ski og kanskje bestiger du magiske Skjækerhatten?
Midterfjellet i Følling har et stort løypenett og er lett tilgjengelig fra E6 ikke langt fra Steinkjer.
Steinkjer Skistadion har konkurransekvalitet på sitt løypenett og passer både for de som konkurrerer og barn som vil boltre seg på ski.
Henningvola er et paradis for skiløpere; stort nettverk av lange skiløyper i fjellskog og snaufjell. Det er skitrekk for de minste og lysløype.
FINN OVERNATTING I STEINKJER
FINN EN PLASS Å SPISE I STEINKJER
AKTIVITETER I STEINKJER
VERDT Å SE I STEINKJER
HVA SKJER I STEINKJER