Levanger sentrum kom på plass så tidlig som på 1500-tallet da Jämtene fra Sverige trakk hit for å bytte varer med Trønderne. Man kan si at hovedtrekkene i Levangers historie forteller om utstrakt handelsvirksomhet.

Levanger har en over tusen år lang historie som handelssted. Nå preges bysentrum av byggestilen i Norge like etter bybrannen i 1897. Trehusbyen er så unik at Riksantikvaren har fredet hele sentrum. Det var her jämtene møtte trønderne for å bytte varer i mange hundre år.

Innbyggertall: 20 139
Størrelse: 645,4 km2
Høyeste fjell: Hårskallen 735 moh
Største vann: Movatnet
Bystatus i 1836

Les videre for informasjon om Levanger kommune og vi gir deg en oversikt over opplevelser og hvor du kan sove og spise godt i Levanger.

Velkommen til Levanger. Like utenfor sentrum ligger Trøndelags geografiske midtpunkt. Kan du være mer sentralt? Fordelen er korte avstander mellom byene på Innherred og fra fjord til fjell.
Du kan ta turen gjennom den fredede sentrumsbebyggelsen og se hvordan hus ble bygget rundt år 1900, eller du kan ta turen rundt byen og se et kulturlandskap med stor landbruksproduksjon og mye natur. E6 og Nordlandsbanen går gjennom kommunen. Trondheim Lufthavn Værnes ligger 45 minutter unna. Turistinformasjon finner du i rådhusets ekspedisjon midt på Torget.

Handelsbyen Levanger

Levanger er tuftet på handel med våre naboer i Sverige. Hit kom folk fra Jamtland og byttet varer og hester med folk som bodde langs kysten i Norge. Levanger var den innerste isfrie havna i Trondheimsfjorden. Da jernbanen kom rundt år 1900 tok den over ferdselsåren mellom Jämtland og Trøndelag og Levangers rolle som handelssted ble mindre. I moderne tid er Marsimartnan tatt opp for å ta vare på minnet om denne jämthandelen.

I dag preges bysentrum av lokale gallerier og en del butikker og kafeer. Mye av handelen har flyttet til Magneten kjøpesenter som ligger i gåavstand sør for sentrum. Ta gjerne turen dit langs det idylliske Levangersundet.

Brygga i Levanger Sentrum. Foto: Espen Storhaug

TREHUSBYEN LEVANGER

Bykjernen i Levanger brant i 1897. Etter det ble den gjenoppbygd i datidens byggeskikk inspirert av sveitser- og jugendstil. Sentrum har et gjennomgående parkdrag som skulle hindre brannspredning. I dag er hele 157 eiendommer i bykjernen fredet som en av få gjenværende store trehusområdene i Midt- Norge. Trehusbyen har et spesielt særpreg og har fått kvalitetsmerket Olavsrosa.

Bymuseet i Levanger har 6 forskjellige hus: Damskipsbrygga med historisk utstilling, Emilies hus, som eren gammel arbeiderbolig og Brusve Gård, som er en av byens store gårder. I tillegg et gammelt verksted i Hvedings auto, skolemuseet i den gamle byskolen og arbeiderboligen Reinslyst. Levanger Fotomuseum har en av fylkets største foto samlinger med over 500.000 negativer. Her finner du blant annet landets eldste laboratorium for fargebilder.

Sommeren 2022

Fra Magneten og inn mot sentrum kan du bruke bystranda på fine sommerdager. Levanger camping har utvidet kapasitet for bobiler. Vil du ha et enklere tilbud er det også mulig å parkere bobilen på havna, i Ravns gate 7, eller på Rinnleiret som ligger langs E6 mellom Levanger og Verdal. Det er også mulig å dra til Ytterøy. Der kan du sykle rundt eller parkere bobil flere steder.

I juni (4. – 13.6) arrangeres Kulturuka med mange kulturaktiviteter i hele kommunen.

MARISMARTNAN

Hvert år arrangeres Marsimartnan siste uka i februar, et arrangement med røtter i en tusenårig tradisjon med handel. I 2022 (2.-5.mars) skal Marsimartnan arrangeres i trygge og kjente former, med torghandel og liv og røre i sentrum, men med god avstand og omsorg for hverandre! Velkommen!

Førjulsmartnan
På 1700-tallet oppstod vintermarkedet som et tillegg til Marsimartnan. Det er første helga i advent med julepyntet trehusby med handelsboder i parkdraget og med aktiviteter for store og små i tre dager.

Rundt byen finnes det mange ulike opplevelser. Her er noen av dem;

Ytterøy

Ytterøy er Trondheimsfjordens perle. Øya ligger bare 30 minutter med ferge fra Levanger sentrum. Det anbefales å ta med sykkelen over på fergen og nyt det frodige kulturlandskapet. Ta matpausen på Kafe Rampa. I hele juli kan du også besøke Ytterøy bugdetun.

Munkeby Mariakloster

Munkeby Mariakloster var et cistercienserkloster i Munkeby – trolig opprettet av engelske munker i siste halvdel av 1100-tallet. Like ved ruinen finner du et nytt, moderne kloster der munkene produserer Munkebyosten. Den er omtalt som en av Norges beste, og vant supergull i oste-VM 2018. Besøk gjerne gårdskafeen hos Munkeby herberge, som ligger midt i mellom det nye Mariaklosteret og de gamle Munkebyruinene.

Falstadsenteret

Falstadsenteret er museum, menneske-rettighetssenter og minnested etter fangeleiren under andre verdenskrig på Ekne. Falstadskogen var åsted for rundt 200 henrettelser under krigen, og er en gripende opplevelse. Senteret tilbyr også hotellovernatting og møtelokaler. I 2020 er det 75 år siden 2. verdenskrig endte, og dette blir markert gjennom året.

FRILUFTSLIV

Pilegrimsleden St.Olavsleden, fra Selånger i Sverige til Trondheim, går gjennom kommunen. Du kan vandre hele eller deler av strekningen. Underveis kan du nyte mat og drikke på en rekke overnattingssteder. Turen gir også åndelig påfyll gjennom minner og opplevelser underveis.

Vi kan også anbefale å ta turen til Frolfjellet og Øvre Forra naturreservat. Levangers mest besøkte utfartsområde både vinter og sommer, med de fuglerike Forramyrene og Hårskallen med en sjelden planteflora. Midt i dette finner du Skallstuggu. Et perfekt utgangspunkt for turer i fjellet. De har utleie av sykkel, ski og akebrett, og middag på søndager.

Turmuligheter på Innherred Hårskallen Levanger - Foto Skallstuggu

I en trollskog på Ekne i Levanger kan du komme tett på naturen – her kan du sove i et telt som svever over bakken, padle kajakk og prøve deg på SUP og utfordre deg selv i naturlekeparken med zip-line. En robåt på Byavatnet med 2 fiskestenger og flytevester er inkludert når du booker deg inn.

Perfekt for venner, par og familier som er glad i naturen.

Fra Levanger sentrum er det merket fire turruter fra Stadionparken med ruter fra 1,2 – 4,8 km. Flere historiske trehus er også QR merket for selvguidet byvandring. Andre turtips e Kjærlighetsstien, Staupshaugen, Bokkhaugen og Stokkvola.

Besøker du byen om vinteren kan du ta turen til Torsbustaden alpinsenter eller en av de mange skiløypene.

HVA SKJER I LEVANGER