Verdal er byen hvor du finner nasjonens vugge – Stiklestad. Lek som vikingene, spis godt og oppdag forgange tider. Eller slå et slag golf. Velkommen!

Innbyggere: 14 962
Størrelse: 1 547,6 km2
Høyeste fjell: Løysmundhatten 1090 moh
Største vann: Leksdalsvatnet
Verdal fikk bystatus i 1998

Verdal kommune er kjent som kultur- og historiekommunen på Innherred. Nasjonens fødested, Stiklestad, ligger like utenfor småbyen Verdal. Slaget på Stiklestad i 1030 representerer et vendepunkt i norsk historie – overgangen fra det norrøne høvdingsamfunnet til en tid da kongedømme og kristendom formet det som ble Norge. Her ligger Stiklestad Nasjonale Kultursenter med et rikt kulturtilbud året rundt.

Nord Universitet tilbyr i Verdal, som ett av tre studiesteder i landet, bachelorutdanning for skuespillere. Turneteater i Trøndelag ligger i sentrum med mange gode forestillinger hele året.

Verdal er en tradisjonell jordbrukskommune, men har spesielt etter etableringen av Kværner Verdal også blitt et industrityngdepunkt i fylket. Vedal Industripark Ørin er landets tredje største med ca 3000 arbeidsplasser.

STIKLESTAD NASJONALE KULTURSENTER

Stiklestad har vært møteplass i snart 2000 år og årlig besøker over 130 000 mennesker tilbudene der. Hvert år samles ca 20 000 mennesker under Olsokdagene i juli for å se ”Spelet om Heilag Olav” i spelamfiet. På Stiklestad får barna muligheten til å være viking for en dag. Her møtes også pilegrimsledene Nordleden og St.Olavsleden.

PILEGRIM

St.Olavsleden starter i Selånger utenfor Sundsvall, går gjennom Verdal og ender ved Nidarosdome i Trondheim. Man følger veien som Kong Olav Haraldsson reiste da han sommeren 1030 kom tilbake fra Novgorod i Russland for å kristne Norge og gjenerobre den norske tronen. Nå kan du gå i pilegrimmenes fotspor, langs spor av tusenårig historie, mens du får hvile, refleksjon og fred i sinnet. St.Olavsleden er Skandinavias svar på El Camino de Santiago.

VØMMØLFESTIVALEN

I 2020: 28. – 30. mai
Vømmølfestivalen og Vømmølmusikken er noe av det mest særegne i Trøndersk kultur – med rot i Hans Rotmos fantastisk musikk. Hvert år dukker det opp mer enn 1000 mennesker ikledd «vømmølklær» til opptoget som går gjennom Verdals gater. Toget er en opplevelse i seg selv og byr på underholdning for alle! I folkeparken arrangeres det konserter og mer enn 6000 mennesker finner veien dit etter opptoget.

HANDEL

Sentrum av Verdal er et handels og møtested med en intim og trivelig atmosfære. Kombiner et nydelig måltid hos Ørens Meieri eller Verdal Hotell med vandring i sentrumsgatene. Her vil du oppdage flotte nisjebutikker med alt fra klær til kunst, interiør- og gaveartikler.

FYLKESVEI 72

Langs Fv72, Jamtlandsveien, er det mange minnesmerker og flere flotte turmål. Veien går fra E6 ved Vinne i Verdal til riksgrensen ved Styggdalen. Det store antallet av bautaer og steiner viser betydningen veistrekningen mellom Norge og Sverige har hatt gjennom alle tider. Det sies også at veistrekningen er den i landet med flest kulturminner. Her kan du bl.a se minnesbautaen på Lysthaugen, som er plassert på gravstedet til 33 av de omkomne etter Verdalsraset, det dødeligste raset i moderne norsk historie.

De Verdalske Befestninger

Befestningene, som ligger langs Fv72, er et festningsverk bygd i tiden 1907-1911. Festningene er en del av de Stjør- og Værdalske befestninger. Disse hadde som oppgave å yte motstand mot angrep fra øst. Det ble aldri bruk for festningene til krigshandlinger og i 1936 ble de nedlagt av Det Norske Forsvaret. I dag er galleriene restaurert og gjort tilgjengelig for publikum. Sykler du langs Fv72, kan du også sykle Norge på tvers. Det er kun 5 mil fra fjorden i Verdal til grensefjella mot Sverige i øst.

Sykle Norge på tvers

Sykler du langs Fv72, kan du også sykle Norge på tvers. Det er kun 5 mil fra fjorden i Verdal til grensefjella mot Sverige i øst.

Karl Johans Vei

Den gamle ferdselsvegen mellom Sverige og Norge, har i lang tid vært en viktig forbindelseslinje. Det var den svensknorske kongen Karl Johan som fikk bygd kjøreveg her, og den stod ferdig i 1835. I dag er dette en godt bevart strekning og et flott område å gå på tur i. Strekningen er fredet og går parallelt med Fv72.

Verdalselva og fiske

Elva som renner igjennom dalen – Verdalselva er kjent for de fleste laksefiskere. Overnatt hos Østnes Camping mens du prøver fiskelykken.

Aktiv i Verdal

I Verdal kommune er det et stort mangfold av fritidsaktiviteter, og en vakker natur som byr på uante muligheter. Katalogen «Aktiv i Verdal» gir en samlet oversikt over muligheter som finnes for å drive egenstyrt aktivitet og tilbudene dekker alderen 0-100år.

Heftet «Tur for alle» inneholder 20 sentrumsnære turløyper, som alle er tilrettelagt for både vandring og sykling.

Fugletitting

Ute på Tronestangen og ved Leksdalsvatnet er det bygd fugletårn, som står i nærheten av kjente fuglebiotoper med stort artsmangfold. Det er en fin tur langs stien Elvepromenaden fra Verdal sentrum ut til Tronestangen hvor du får mulighet til å komme nært innpå noen av de 204 ulike fuglartene som er observert der. Trondheimsfjorden våtmarkssenter er lokalisert på Ørin.

Spill golf i historiske omgivelser

Spill golf mellom gravhauger og bautasteiner i Verdal!
Stiklestad Golfklubb har en av landets beste 18hulls golfbaner. Banen er en skog- og parkbane med internasjonal standard som ligger idyllisk til på en halvøy i Trondheimsfjorden omringet av fornminner. Banen ligger idyllisk vendt mot sørøst med utsikt over Trondheimsfjorden og store deler av Innherred.

HVA SKJER I VERDAL

Center map
Traffic
Bicycling
Transit