Skjækra er et fjellområde i Steinkjer, Snåsa og Verdal. Deler av området ligger i Blåfjella – Skjækerfjella nasjonalpark og det er et eldorado for den som er glad i å vandre, gå på ski, fiske og det enkle friluftslivet.

Overnatting

Mokk gård tilbyr overnatting for små og store grupper i hovedhuset, som har 30 sengeplasser fordelt på 2, 3 og 4-mannsrom. De leier også ut kårhuset som har plass til 10 personer, fordelt på 5 rom. Man kan velge om man ønsker selvhushold eller ikke.

Steinkjer Kommuneskoger har tre utleiehytter i dette området. Det er Lågvassbua, Skjækerosstu og Lustadstua.

Snåsa Fjellstyre har to utleiehytter i dette området. Det er Skjækerhytta og Nåvasshytta. Hyttene leies enkelt på inatur.no

Turmuligheter

Ved Lustadvantet, Ogndalen, Steinkjer er det en stor parkeringsplass. Den er en av innfallsportene til Blåfjella – Skjækerfjella nasjonalpark og et godt utgangspunkt for flotte turer i Skjækra både om sommeren og vinteren. Alle turene nedenfor kan gjennomføres på sommer- og vinterstid.

Norges geografiske midtpunkt

Dette er en flott tur og på tur inn til midtpunktet har man nydelig utsikt til Skjækerfjella. Ved Midtpunktet er det ikke langt til utleiehytta Skjækerhytta til Snåsa Fjellstyre. Steinkjer Kommuneskoger har også hytter ikke langt unna.

Skitur til Norges Geografiske Midtpunkt

Skitur i Skjækerfjellet Turen er 18 km t/r og er godt merket.​Turen til Midtpunktet i Skjækra byr på store naturopplevelser og flott natur med stabile snøforhold og storslagen utsikt. Norges Geografiske Midtpunkt er er beregnet av Statens Kartverk.

Skjækertrekanten

To-tre dagerstur som starter og ender ved Mokk gård og går innom hyttene Lågvassbu og Skjækerosstu. Turen kan gjøres lengre ved å starte på parkeringsplassen ved Lustadvatnet.

Norges Geografiske Midtpunkt

Tørrskodd i Skjækerfjella Turen starter på parkeringsplassen ved Lustadvatnet. Derfra går man på svillelagt merka sti inn til Midtpunktet.Turen kan gjennomføres både sommer og vinter. Det er 10 km en vei, og godt egna til å gå med joggesko hvis det er tørt i terrenget. Total marslengde ca 20 km.

Skjækerhatten

Den høyeste toppen i Skjækra med sine 1139 moh. Toppen ligger langt fra vei og er ikke umulig, men svært krevende å nå på en dagstur. Vi anbefaler overnatting på Lågvassbu.

Til topps på Skjækerhatten i Snåsa

Skjækerhatten er kommunetopp i Snåsa og er med sine 1139 moh. den høyeste toppen i Skjækerfjella og dermed et populært turmål i dette området. Toppen ligger langt fra vei og er ikke umulig, men krevende å nå på en dagstur.

Løysmundhatten

En av «hattan» i Skjækra og rager 1090 moh., Start turen fra Mokk og gå til Skjækerosstu og videre derifra dag2.

Topptur til Løysmundhatten, Verdals høyeste fjell

Løysmundhatten, 1090 moh., ligger i Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark. Utgangspunktet for topptur til Løysmundhatten er Skjækerdalshytta, Nord-Trøndelag Turistforenings selvbetjente hytte. Hytta har egen sikringsbu hvor hunder er velkomne. Det er en lang dagstur til Løysmundhatten så vi anbefaler å dra inn til hytta dagen før og starte å gå tidlig neste dag.

Fiske / isfiske

Leter du etter gode fiskeopplevelser eller nye steder å fiske? Prøv en dag eller flere i Skjækra og området rundt.

Steinkjer kommuneskoger – Ogndalsbruket KF tilbyr gratis fiske med stang og oter i over 50 elver og vann. Flere av disse vannene er proppfulle av fin og rød fisk. Kanskje får du noen av disse på kroken? De leier ut båt ved Lustadvatnet (motor tillatt), Damtjønna, Skjellivatnet og Skjækervatnet (motor tillatt). Leier du hytte følger det med isborr og på noen av de båt.

Snåsa Fjellstyre har også båt i tilknytning til Nåvasshytta og Skjækerhytta. Nåvatnet er et meget godt ørretvatn.

Ved Mokk gård ligger Mokkavatnet. Her kan du fiske, mens du overnatter og får servert mat på Mokk gård. På senvinteren er Mokk også et godt utgangspunkt for isfiske.

Gruve- og grottevandring og trugetur

Hos Mokk Gård kan du bli med på trugetur, grotte og gruvetur i randsonen av Skjækra landskapsvernområde og Blåfjella – Skjækerfjella nasjonalpark.

Bli med en fantastisk tur til kalksteinsgrotter. Du får oppleve dryppstein, jettegroper, en 17m høy foss, en stor fjellhall for å nevne noe. Eller du kan oppleve kobbergruvene fra 1700 tallet og hør historien bak dem. Du følger stien som gruvearbeiderne gikk for 300 år siden. En guide fra Mokk gård kan ta dere med på disse turene. Er det vinter når du besøker Mokk Gård så kan du bli med på guidet trugetur i det flotte turterrenget rundt gården. Truger er enkelt å gå på, og gir deg opplevelser utenom det vanlige.

Kanoutleie
Steinkjer Kommuneskoger – Ogndalsbruket KF har totalt 10 kanoer for utleie. Disse kan leies og fraktes til ønsket startpunkt. En flott tur å anbefale er å padle på elven Ogna i Steinkjer. Ogna har bare 3 meter i høydeforskjell mellom Hyllbrua og Støa. Den slynger seg derfor rolig gjennom landskapet med mye svinger og utgravninger. Underveis er det det små øyer. Langs bredden er det tilrettelagt flere bålplasser og vi ber om du bruker disse ved en rast. Det er flytebrygge og anlegg for å sette kanoene på vannet ved Hyllbrua og Storbekken.

Hytter rundt Skjækervatnet