Vil du være en ansvarlig turist og sørge for at nettopp din reise er så bærekraftig som mulig? Vil du spise, handle og overnatte hos bedrifter som har tatt et bevisst valg om å ivareta natur og kultur samtidig som de sørger for at du får gode opplevelser?

Inderøy kommune og Den Gyldne Omvei er sertifisert som et bærekraftig reisemål. Et kvalitetsmerke for norske reisemål som utfører betydelig og kontinuerlig innsats for økt bærekraft i reiselivet. Inderøy har tatt et bevisst valg og er blant de første i Norge og Europa som er tildelt dette merket. Kommunen har innfridd en rekke krav, og vist seg i stand til å ta vare på, for framtiden; jorda og naturen, – mattradisjonene, kunsten og kulturen, – menneskene – og å fortelle historien med raushet, gjestfrihet og god forretningsdrift.

Explorative AS / Visit Innherred er sertifisert som Miljøfyrtårn. Miljøfyrtårn er en sertifiseringsordning som hjelper til å skape konkurransefortrinn sammen med flere bedrifter i regionen med fokus på økt bærekraft. Kravene omfatter miljøaspektene energi, avfall, transport, innkjøp og arbeidsmiljø.

Å reise ansvarlig og grønt gir deg flotte muligheter til å bli kjent med lokalbefolkningen der du er, og bidrar til gode opplevelser også for de som livnærer seg av turismen. Som ansvarlig turist bidrar du til konservering av natur- og kulturarv og dermed gir ditt bidrag for å ivareta verdens biologiske og kulturelle mangfold.

Som turist kan du aktivt ta bærekraftige valg selv. Ta toget, lei sykkel og opplev Innherred fra sykkelsetet, spis lokalmat basert på lokale tradisjoner, handle lokalt, ta med deg søppelet når du er på tur, resirkulere, hør historien til stedene du besøker, sporløs ferdsel i naturen, gjenbruk håndklær og vær oppmerksom på vannforbruk. Dette er noen få av mange små ting alle kan gjøre når man reiser.

Tog og El-bil

Ønsker du å reise grønt går Trønderbanen fra Trondheim til Innherred hver time, samt at Nordlandsbanen har avganger ca 2 ganger om dagen fra både nord- og sør. Se full oversikt over rutetider på www.vy.no.

Det er hurtigladere for El-bil på flere strategiske steder på Innherred. I tillegg er det god dekning av ordinære ladestasjoner. Se full oversikt i El-bilforeningens ladekart.

Grønn overnatting

Å sove grønt innebærer å overnatte hos en bedrift som har tatt beviste verdivalg om å være bærekraftig eller økosertifisert uten at det går på bekostning av hverken komfort eller service. Se vår oversikt over grønne overnattingssteder.

Spis og drikk grønt!

Lokale råvarer har vi god tilgang på på Innherred. Maten som serveres på restauranter og spisesteder har sjelden reist langt, og svært mye er lokalprodusert. Enkelte spisesteder har sågar en økologisk profil. På nettsidene våre kan du se oversikt over sertifiserte grønne spisesteder.
Vi har også laget en oversikt over gårdsmatutsalg på Innherred som gir deg tips til hvor du kan handle lokal mat. Du kan kjøpe grønnsaker, brød, øl, kjøtt, ost og mye mer.

Vi oppfordrer alle til å reise på en forsvarlig og bærekraftig måte.

Spis, sov og opplev Innherred hos bedrifter som tar miljøet på alvor. På Innherred kan du velge mellom følgende miljøsertifiserte bedrifter.

Norsk Økoturisme
Øyna – restaurant, kulturlandskapshotell, kurs og konferansested på toppen av Inderøy.
Kulturgården Bjerkem – produsent av økologisk melk og kjøtt og dyrking av gamle kornsorter.
Steinkjer Kommuneskoger – Ogndalsbruket KF – forvalter store deler av Steinkjer kommunes skogeiendommer og naturressurser. De tilbyr hytter for utleie, jakt, har gratis fiske i ca 60 vann og tilrettelegger for friluftsliv.

Miljøfyrtårn
Best Western Tingvold Park Hotell – restauranten har stort fokus på mat laget fra bunnen av. Historisk sted.
Thon Hotel Backlund – ligger midt i trehusbyen Levanger. De har intim atmosfære med personlig service.
Berg Gård – Gårdsbruk med sau, gris og bier. De har gårdsslakteri, landhandel, selskapslokale og de produserer akevitt.
Gulburet – gårdsbutikk, gårdskafe, selskapslokaler og galleri. De baker, har spekemat, lager drops og eget øl på fat.
Inderøy Gårdsbryggeri – lager 23 ulike økologiske øltyper og en av de er laget på gårdens egen malt og humle. De har også en liten produksjon av mjød med lokal honning og lager også litt eplemost og eplecider av lokale epler.
Ystgård gartneri – Gartneri med egen butikk med salg av blomster, grønnsaker og gårdsmatprodukter.
Jægtvolden Fjordhotell – Historisk hotell omkranset av en stor park helt nede ved fjorden.

Green Key
Føllingstua Camping – Sertifisert med Green Key som er en av de største globale miljøsertifiseringsordningene for overnattingssteder med over 2600 sertifiserte bedrifter i 56 land.

Debio
For økologisk mat og drikke, se etter Debio merket

Sykkel- og vandreruter

Enten du ønsker å sykle eller gå på tur har Innherred mange flotte ruter og turmål. Ønsker du å oppleve Innherred uten bil? Da kan vi anbefale bruk av El-sykkel! Da får du beveget deg over lange avstander uten å slite deg helt ut. Lei El-sykkel på våre nettsider!
Sykkelruter
Turmuligheter

VELKOMMEN TIL EN GRØNN REISE PÅ INNHERRED!