Vil du være en ansvarlig turist og sørge for at nettopp din reise er så bærekraftig som mulig? Vil du spise, handle og overnatte hos bedrifter som har tatt et bevisst valg om å ivareta natur og kultur samtidig som de sørger for at du får gode opplevelser?

Mot et bærekraftig reiseliv

Merket for Bærekraftig reisemål er et kvalitetsmerke for reisemål som har startet systematisk jobbing for å redusere reiselivets negative påvirkning på omgivelsene og maksimere den positive påvirkningen på omgivelsene. I tillegg til at dette gir gjestene gode opplevelser, ønsker destinasjonen samtidig å ta vare på stedets natur, kultur og miljø, styrke sosiale verdier og være økonomisk levedyktige. Dette krever et nært samarbeid mellom kommunen og reiselivsnæringen der formålet er at reisemålet skal være et godt sted å bo – og et godt sted å besøke.

Bærekraftig reisemål logo

Inderøy – Et bærekraftig reisemål

Inderøy kommune og Den Gyldne Omvei er sertifisert som et bærekraftig reisemål. Et kvalitetsmerke for norske reisemål som utfører betydelig og kontinuerlig innsats for økt bærekraft i reiselivet. Inderøy har tatt et bevisst valg og er blant de første i Norge og Europa som er tildelt dette merket. Kommunen har innfridd en rekke krav, og vist seg i stand til å ta vare på, for framtiden; jorda og naturen, – mattradisjonene, kunsten og kulturen, – menneskene – og å fortelle historien med raushet, gjestfrihet og god forretningsdrift.

Dette betyr ikke at vi er i mål, men vi er inne i en god prosess hvor det hele tiden tas bevisste, bærekraftige valg.

Hvorfor reise grønt?

Å reise ansvarlig og grønt gir deg flotte muligheter til å bli kjent med lokalbefolkningen der du er, og bidrar til gode opplevelser også for de som livnærer seg av turismen. Som ansvarlig turist bidrar du til konservering av natur- og kulturarv og dermed gir ditt bidrag for å ivareta verdens biologiske og kulturelle mangfold.

Som turist kan du aktivt ta bærekraftige valg selv. Ta toget, lei sykkel og opplev Innherred fra sykkelsetet, spis lokalmat basert på lokale tradisjoner, handle lokalt, ta med deg søppelet når du er på tur, resirkulere, hør historien til stedene du besøker, sporløs ferdsel i naturen, gjenbruk håndklær og vær oppmerksom på vannforbruk. Dette er noen få av mange små ting alle kan gjøre når man reiser.

Explorative AS / Visit Innherred er sertifisert som Miljøfyrtårn. Miljøfyrtårn er en sertifiseringsordning som hjelper til å skape konkurransefortrinn sammen med flere bedrifter i regionen med fokus på økt bærekraft. Kravene omfatter miljøaspektene energi, avfall, transport, innkjøp og arbeidsmiljø.

Tog og El-bil

Ønsker du å reise grønt går Trønderbanen fra Trondheim til Innherred hver time, samt at Nordlandsbanen har avganger ca 2 ganger om dagen fra både nord- og sør. Se full oversikt over rutetider på www.vy.no.

Det er hurtigladere for El-bil på flere strategiske steder på Innherred. I tillegg er det god dekning av ordinære ladestasjoner. Se full oversikt i El-bilforeningens ladekart.

Grønn overnatting

Å sove grønt innebærer å overnatte hos en bedrift som har tatt beviste verdivalg om å være bærekraftig eller økosertifisert uten at det går på bekostning av hverken komfort eller service. Se vår oversikt over grønne overnattingssteder.

Spis og drikk grønt!

Lokale råvarer har vi god tilgang på på Innherred. Maten som serveres på restauranter og spisesteder har sjelden reist langt, og svært mye er lokalprodusert. Enkelte spisesteder har sågar en økologisk profil. På nettsidene våre kan du se oversikt over sertifiserte grønne spisesteder.
Vi har også laget en oversikt over gårdsmatutsalg på Innherred som gir deg tips til hvor du kan handle lokal mat. Du kan kjøpe grønnsaker, brød, øl, kjøtt, ost og mye mer.

Sykkel- og vandreruter

Enten du ønsker å sykle eller gå på tur har Innherred mange flotte ruter og turmål. Ønsker du å oppleve Innherred uten bil? Da kan vi anbefale bruk av El-sykkel! Da får du beveget deg over lange avstander uten å slite deg helt ut.

Turmuligheter på Innherred

Sykkelturer på Innherred

Kulinarisk sykkeltur på Innherred

Opplev Innherred fra sykkelsetet og sykle fra matfat til matfat. Bli kjent med matens reise fra jord til bord og møt det fantastiske vertskapet!

Matnytelse på Fæby bryggeri i Verdal. Foto: Marius Rua/Buckethaus

Matopplevelser på Den Gyldne Omvei

Opplev Inderøy og Den Gyldne Omvei. Spis middag på anerkjente Øyna, opplev naturen og møt det fantastiske vertskapet!

Lekre retter fra restauranten Øyna fotografert ute. Foto WilLee Wright

Vi oppfordrer alle til å reise på en forsvarlig og bærekraftig måte.