Vil du finne frem til de skjulte skattene, skreddersy ferien etter egne behov og ta dagene litt som de kommer? Da har vi noen tips for å hjelpe deg med planleggingen.

Du trenger ikke å følge E6 for å komme deg nordover fra Trondheim eller Værnes. Du kan følge små grusveger, ta ferge over fjorden eller en kombinasjon av alt sammen!

Spennende sideveger og rundturer

Vil du finne frem til de skjulte skattene, skreddersy ferien etter egne behov og ta dagene litt som de kommer?
Da har vi noen tips for å hjelpe deg med planleggingen. Du trenger ikke å følge E6 for å komme deg nordover fra Trondheim eller Værnes. Du kan følge små grusveger, ta ferge over fjorden eller en kombinasjon av alt sammen

1. Ta en avstikker til store opplevelser

Kjør langs spennende sideveger og opplev det autentiske Innherred. Ta inn landskapet, luktene og historien. Stopp der du føler for det, rast og nyt utsikten.

Kommer du sørfra er det naturlig å svinge av E6 allerede på Stjørdal. Legg turen via ordentlige trønderske bygdeveger og opplev så undelige mye mer. Kjør til Hegra og videre til Skjelstadmarka før du legger turen via grusvegen mellom Bulandsvatnet og Austevatnet til Troset Gård. Tilbring natta i Mormorhuset og nyt solnedgangen over Markabygda.

Troset Solnedgang

Dagen etter kjører du videre nordover, stopp innom middelalderkirka på Alstahaug og videre over Nesset, inn i Trehusbyen Levanger. Kjør innom Munkeby og rusle til klosterruinene, handle ost i den selvbetjente butikken til det nye klosteret hvor den berømte Munkebyosten lages og spis deilig kortreist lunsj hos Sissel på Munkeby Herberge før turen går videre til Stiklestad Nasjonale Kultursenter med folkemuseum, middelalderhistorie og kunstutstilling. Spis deilige mat og sov godt på Scandic Stiklestad.

2. Sjøveien fra Trondheim

Fra Flakk utenfor Trondheim går det jevnlig ferge til Rørvik på Fosen. Velg om dere vil følge fylkesvegen langs fjorden til Leksvik eller om dere vil kjøre av fylkesvegen og kjøre via Petter Nordthugs hjembygd; Framverran i Mosvik via Trongsundet.

Mosvik - en idyll ved Sjøen

Den Gyldne Omvei slynger seg gjennom kulturlandskapet på østsiden av Skarnsundet og den vakre Skarnsundbrua.

Overnatt på det nye kulturlandskapshotellet på Øyna, nyt lokalmat, lokalt øl og akevitt. Vandre gjennom historien på Kulturstien, besøk middelalderkirkene og bli bergtatt av kunsten til Nils Aas i Muustrøparken.

Den Gyldne Omvei byr på opplevelser for alle sanser. Avslutt dagen med et bad hos et av badehotellene – du vil ikke angre!

3. Gjennom historien fra Inderøy

Fra Inderøy kan dere kjøre grusvegene via Gjørv Gård til Mære. Sørg for å svippe opp til Mære kirke. Ei vakker middelalderkirke med mye historie. Har du hørt om Slaget på Mære i 1021 kanskje? Her sto alstå det som seinere viste seg å bli opptakten til slaget på Stiklestad i 1030.

Fra Mære kirke krysser dere Mæresmyra og E6 før dere fortsetter videre mot Skeifeltet og Gløshaugen er byr på vikinghistorie av nasjonalt kaliber og ligger langs sjarmerende bygdeveger i kort avstand fra E6 på Sparbu. Utsikten fra Gløshaugen er magisk vakker og verdt en «snåptur» som vi sier på Innherred.

Kjør videre langs smale bygdeveger til Henning og ta turen innom Bunadburet på Kulturgården Bjerkem og ta de rekonstruerte folkedraktene i nærmere øyensyn og få en omvisning på folkedraktmuseet av opphavskvinnen sjøl; Berit.

Fra Bjerkem i Henning til Mokk Gård i Ogndal er det en liten time å kjøre, men til gjengjeld kjører dere innover mot et landets største villmarksområder; Blåfjella Skjækerfjella Nasjonalpark.

Mokk gård er vertskapet enestående, stemningen behagelig og naturen helt fantastisk. Er du tøff nok til å bli med på grottevandring kanskje? Fra Bjerkem kjører du via Susegg og Skei til Ogndalen og følger deretter fv762 til Gaulstad og tar av til Mokk. Fra Mokk Gård kan du sykle til Holsingseteren og spise skikkelig seterkost, bestige Lisjklumpen i Skjækerfjella eller ta turen til Norges Geografiske Midtpunkt.

Ønsker du ikke å kjøre helt inn i Ogndalen kan du kjøre over Gosen eller Røysing mot Snåsavatnet og Fv 763 fra Gosen i Ogndal og fortsette nordover til Snåsa. Her er det dessuten mulig å følge Valøyvegen langs Snåsavatnet et stykke mot Bølareinen.

Overnatt hos Grana Bryggeri som ligger i landlige omgivelser ca 3 km fra Snåsa sentrum. Det trivelige tømmerbygget åpnet i 2017 og er også et mikrobryggeri hvor du får servert nydelig lokalt brygg.

4. Fra Steinkjer til Fosen og Stokkøya

Kjører du fjellvegen fra Steinkjer til Fosen ser du hvordan landskapet endrer seg fra frodige jordbruksbygder til karrig kystlandskap. Før du kommer så langt passerer du gjennom et landskap med dype spor etter gamle bosetninger. Stopp for et besøk på Bardal Hellerisningsfelt og Elnanslottet i Sør-Beitstad. På Hoyøa kan du på langfjæra rusle over tørrskodd og nyte utsikten. Kanskje har du med deg lunsjen hit?

I Malm kan du stoppe og rusle gjennom gruvehistorien på kulturstien Malmåra som starter ved gruvkarn i Malm sentrum. Er du sprek kjører du til Follafoss og går opp på Follaheia før du tar kveld på Malm Hotell og gjør deg klar til en kjøretur fra innlandet til kysten dagen etter. Over Sela kjører gjennom områder med rike samiske tradisjoner, Sela Fjellkirke og fjellgåren Lysvatnet. Legg merke til hvordan landskapet endrer seg.

Du kan gjøre unna turen på en dag, men ta tiden til hjelp og ta deg tid til å stoppe – da blir det så mye mer tid til å oppleve!

Du vil kanskje også like