Snåsa er en tospråklig kommune med levende samisk språk og kultur. Kulturlandskapet er vakkert omsluttet av seterdrift, mektig villmark, et eldorado for friluftsliv, jakt og fiske.

Center map
Traffic
Bicycling
Transit

E6 og jernbane går i gjennom kommunen og Snåsa ligger 45 min fra Steinkjer og vel en time fra Namsos. I enden av Snåsavatnet ligger det gamle administrasjonssentrummet Viosen, og litt lenger opp ligger dagens sentrum. Det ble flyttet når jernbanen kom i 1926. Snåsa er en typisk distriktskommune. Jord og skogbruk er den viktigste næringen i bygda og i de senere åra har kommunen fått en pen tilvekst av indiustriarbeidsplasser.

Snåsa er en tospråkllig kommune med flere samiske institusjoner, egen barnehage, barneskole og internat for sørsamiske barn. Saemien Sijte – sørsamisk museum og kultursenter er åpent hele året og er verdt et besøk. Her får du lære mer om den sørsamiske historien og kulturen.

Snåsa er også ei seterbygd med ca 20 aktive setrer. På setrene beiter kyrene frisk og urterikt gress som gir melken og seterproduktene særegne kvaliteter. På setervollen er det rolig og her kan du nyte et godt og ureist måltid.

I Bergsåsen, rett ved sentrum, og i Finsåsmarka er det store og rike forekomster av orkideer. Snåsa har valgt Marisko som sin kommuneblomst og den er også motivet i kommunevåpenet. Det er registret hele 17 forskjellige orkideer i kommunen.

Ikke langt fra Saemien Sijte og Snåsa Kirke ligger barndomshjemmet til «Snåsamannen» Joralf Gjerstad. Det er restaurert og fremstår i dag tilnærmet likt slik det så ut gjennom Gjerstad sin oppvekst. Ta turen innom huset og se bilder og utmerkelser Joralf og Signe har fått.

Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark er en stor del av kommunen, og Snåsa er en nasjonalparkkommune. Er du glad i å vandre til autentiske fjellgårder, i dype skoger, åpne fjell eller dra på jakt- og fisketurer er Blåfjella – Skjækerfjella nasjonalpark verdt og utforske.

I Snåsavatnet er det godt ørret og røyefiske og et flott område for å padle med kano eller kajakk.  Vær bare obs på skiftende vær- og vindforhold. I kommunen er det også 10 merkede sykkelruter. Besøk turistkontoret i Snåsa eller Steinkjer for å få tak i brosjyren.

Er du på utkik etter overnattingssteder er alternativene flere blant annet hotell, camping og hytter.