Joralf Gjerstad (11.4.1926 – 18.6.2021) , også kjent som Snåsamannen, var kjent for sine synske og helbredende evner. Joralf, som ble ble 95 år, bodde mesteparten av sitt liv i Snåsa og kalles på folkemunne «Snåsakaill’n».

«Snåsakaillen» Joralf Gjerstad

Joralf fortalte at han allerede som barn ble klar over at han hadde evner utenom det vanlige. I følge ham hadde det vært flere synske i slekten hans og denne evnen virker å ha vært sterk hos ham selv.

Joralf fortalte at han lenge prøvde å skyve bort evnene som tidvis var tunge å leve med. Men som 21-årig soldat i Tysklandsbrigaden ble han spådd av en eldre kvinne han tilfeldig møtte, at han ville bli kjent over hele Norge gjennom å hjelpe folk. Denne spåkvinnen fikk rett; han behandlet tusenvis av mennesker gjennom femti år – og angivelig helbredet mange av dem med sine varme hender og diagnostiserende synskhet.

Joralf var gift med sin Signe i 63 år var Joralf, frem til hun i 2017 sovnet inn i en alder av 86 år.

Joralf Gjerstad - Gjerstadhuset

Gjerstadhuset

Gjerstadhuset er barndomshjemmet til «Snåsakaillen» Joralf Gjerstad og åpnet dørene for publikum i 2012. Huset er restaurert og fremstår tilnærmet likt slik det så ut gjennom Gjerstad sin oppvekst. Joralf ble født i dette huset, i sengen som står på rommet i første etasje.
Der vokste han etter hvert opp sammen med sin familie på til sammen ti medlemmer.

Huset er et museum, og forteller om hans liv og virke. Det er bilder av Joralfs familie, utmerkelser han og kona Signe har fått og man får høre forskjellige historier.

Klokkeren Joralf

Han var i hele 16 år klokker i Snåsa kirke ved siden av å delta aktivt i lokalpolitikk og historiearbeid. Snåsa kirke ligger 600 meter fra Gjerstadhuset og er ei usedvanlig vakker kirke.

Snåsa kirke er en korskirke, hvor den eldste delen som i dag er kor og sakristi, er bygget i første halvdel av 1200-tallet. Den «nye» delen av kriken sto ferdig i 1869 og er bygget sammen med den gamle delen. Den nygotiske stilen, som Snåsa kirke gir et fint eksempel på, er en kopi av den vanlige byggestilen i middelalderen. Typisk for den gotiske stilen er den spisse buen.

Les mer om Snåsa kirke

Snåsa kirke olgeir haug (1)

Snåsakaill’n på veggen på Snåsa Hotell

Snåsa Hotell har en minnevegg for Joralf Gjerstad. Hotelldirektør Lars Sandvik har arbeidet med planene i et års tid før den åpnet i 2010 da det var stor blest rundt Gjerstad og hotellet, som ble Snåsakaill’ens base da folk ville ha hjelp.

Opplevelser i Snåsa

Når du besøker Gjerstadhuset i Snåsa bør du ta deg tid til å oppleve resten av det den sjarmerende gamlebyen Viosen og resten av Snåsa har å by på

Du vil kanskje også like

Mannen fra Snåsa – Lei eller kjøp og streame på SF Anytime

Margreth Olin har filmet 22 mennesker i møte med Joralf Gjerstad. Den mye omtalte mannen med de varme hendene. I løpet av de siste 65 årene har 50 000 mennesker reist til Snåsa i håp om å få hjelp. Kan denne filmen si oss noe om vår egen evne til å bære oss selv gjennom sykdom?