I vakre omgivelser på Ekne i Levanger, ligger de oransje bygningene som i dag huser Falstadsenteret. Det ser riktig så idyllisk ut, men historien er langt fra idyllisk. I dag formidles historien gjennom utstillinger, undervisning og forskning.

Falstadsenteret har åpent tirsdag–fredag 12.00–16.00 og Lørdag–Søndag 12.00–17.00 i sommersesongen.

Falstad – fra skolehjem til fangeleir

Musbygningene ble bygget etter inspirasjon fra tysk fengelsarkitektur og huset fra 1920-1941 Falstad Skolehjem.

Det tyske sikkerhetspolitiet beslagla bygningene og etablerte SS-Strafgefangenenlager Falstad som fangeleir for politiske fanger høsten 1941. Falstad fungerte som arbeidsleir, transittleir og dødsleir.

Dødsleiren SS Strafgefangenenlager

Fanger fra mer enn 15 nasjoner satt fengslet på Falstad i krigsårene. Frem til frigjøringen i mai 1945 satt tilsammen mer enn 4 200 personer fengslet på Falstad. Det nøyaktige antall fanger er ukjent. Den største fangegruppen var nordmenn som var mistenkte eller domfelte for politisk motstand. 50 av de norske fangene var jøder fra Midt- og Nord-Norge. De fleste utenlandske fangene kom fra Sovjetunionen, Jugoslavia, Danmark og Polen.

Falstadskogen – rettersted

Våren 1942–høsten 1943 regnes som den mest brutale perioden i Falstad fangeleirs historie. Fangene ble i denne perioden utsatt for et vilkårlig og brutalt voldelig ordenssystem. Fangevokterne beordret store mengder meningsløst slavearbeid utført i et høyt tempo. I denne perioden fant henrettelsene i Falstadskogen sted.

Falstadskogen Falstadsenteret Foto Christian Trustrup

Utstillinger

Ansikt til Ansikt

I Falstadsenterets kjeller vises utstillingen «Ansikt til ansikt»  – historien til SS Strafgefangenlager Falstad og det nasjonalsosialistiske leirsystemet den var en del av. En meget sterk utstilling som viser leirens grusomheter og binder sammen Falstadsenterets to tematiske virkefelt, krigens fangehistorie og menneskerettigheter.

 «Kjære born og andre»
– Brev fra fangenskap 1941–1945 (midlertidig utstilling)

Under andre verdenskrig satt 4 200 mennesker innesperret i Falstad fangeleir. I løpet av disse årene ble det sendt en stor mengde brev inn og ut av fangeleiren. Noen gjennom ordinær postgang, og dermed gjennom leirens sensur. Andre ble smuglet i all hemmelighet, gjennom illegale nettverk og sivilt mot. Mange av disse brevene har blitt tatt vare på i over 70 år, som minner om et kjærkomment livstegn fra en sønn, en mor, en bror eller kanskje en kjæreste.

Hva kan brevene fortelle oss i dag om ytringsfrihet, og om ytringers betydning for mennesker som lever i antidemokratiske samfunn?

 

Kommandantboligen på Falstad

Som ledd i et større prosjekt om utvikling av Falstad minnelandskap tilrettelegger Falstadsenteret den tidligere kommandantboligen i SS-leiren Falstad som en arena for læring, refleksjon og diskusjon.

Kommandantboligen ble tegnet og bygget av fanger i Falstad fangeleir på oppdrag fra den tyske leirledelsen. Den første kommandanten flyttet inn i boligen i 1944, sammen med andre offiserer i leiren. Her hadde de sine soverom/kontor, møterom og rom for avkopling og sosialt samvær. I alt fungerte huset som bolig for tre kommandanter fram til frigjøringen.

Falstadsenteret

Arrangementer på Falstadsenteret

Se på deres facebooksider for oversikt!

Veibeskrivelse til Falstad

Med bil: Fra E6 rett sør for Skogn kan du følge skilt mot Ekne og severdighetsskilt mot Falstad.

Med tog langs Trøndebanen fra Trondheim/Værnes og Steinkjer, avganger en gang i timen, for rutetider se vy.no. Gå av på Skogn stasjon, herfra kan taxi bestilles fra stasjonen til Falstadsenteret. Kontakt Levanger Taxi: 74 08 14 00.

Kilde: Falstadsenteret

Du vil kanskje også like

Center map
Traffic
Bicycling
Transit