Slaget på Stiklestad i 1030 er kjent som den begivenheten som i størst grad har formet Norge. På Stiklestad fortelles og oppleves landets viktigste historie hver dag.

Spelet om Heilag Olav

Mange har hørt om Spelet om Heilag Olav og det er noe en gjerne skal ha sett i løpet av livet. Forestillingen er en majestetisk reise tilbake i tid da vikingene regjerte landet. Om kristentro og norrøntro, om Olav Haraldsson som kom tilbake til Norge og ble drept i Slaget på Stiklestad. Spelet er Norges eldste og Norges største friluftsteater og fremføres årlig under Olsokdagene på Stiklestad. Under Olsokdagene kan du oppleve tett festivalstemning i historiske omgivelser

Stiklastadir

På denne majestetiske middelaldergården får du gode historier fra tida da ære, makt og den sterkestes rett var naturlige deler av hverdagslivet.

Gårdsanlegget består av flere hus og bygningskonstruksjoner og videreutvikles kontinuerlig. Den mest spektakulære bygningen er langhuset, 7-­8 meter bredt og 36 meter langt, som har en gildehall i den ene enden og en boligdel i den andre. Langhuset var høvdingens arena. Bygningen er konstruert, utrustet og innredet slik man antar at langhuset kunne se ut i overgangen mellom vikingtid og middelalder.  Grupper kan samles her. Høre fortellinger og være med på gilde. Høvdingen Kolbjørn Gunnarsson inviterer til gildefest i langhuset og dere kan bli med.
Grupper kan også bli med på en historisk og morsom gourmetaften på Gjesteloftet. Det blir tidsriktige retter av fisk, kjøtt og grønnsaker, samt desserter.

Stiklastadir er også åpnet for publikum om sommeren gjennom inngangsbillett til Vikingsommer. Da er det full aktivitet med håndverk, gårdsarbeid og barneleik. Du kan lære å slå ild med ildstål, skyte med pil og bue og kle deg som viking. Her får man høre om overgangen fra det norrøne samfunnet med høvdinger til middelaldersamfunnet basert på kristen tro.

Opplevelser for familien

På Stiklestad kan du la barna lære om historien mens dere har det gøy sammen!
Skap gode minner sammen med barna med opplevelser som passer for både store og små. Du kan bl.a bli med dyktige guider som forteller historier om Olav og viser deg rundt på slagstedet. Det er også egne omvisninger som er tilpasset barn.

Vikingsommer på Stiklestad

I sommersesongen  kand du kan du leike slaget, skyte med pil og bue og bli med inn i vikingenes langhus på middelaldegården Stiklastadir. Bli med de dyktige formidlerne på omvisning og opplev utstillinger og nyt et godt måltid i kulturhuset.
Inngang på Stiklastadir, folkemuseet og fortellinger, omvisning og utstillinger inngår i dagsbilletten til Vikingsommer.

Viking for en dag – familiepakke

Ta steget tilbake i tida, lev & leik med formidlere som hjelper til med å få tankene og fantasien til å fly.

Scandic Stiklestad sin familiepakke inkluderer overnatting, frokost og inngang til Vikingsommer på Stiklestad med daglige aktiviteter for inntil 2 voksne og 3 barn. I tillegg får du softis til hele familien.

Kulturhuset

Her finner du resepsjonen til hotellet, billettsalg og utstillinger.

Utstillinger

Gjennom året kan du oppleve historiske, samfunnsaktuelle og kunstfaglige utstillinger.
Stiklestads faste utstilling er «Stiklestad 1030» som presenterer overgangen fra hedendom til kristendom i Norge.
Se her for mer informasjon om de forskjellige utstillingene.

Kulturminner og attraksjoner

Stiklestad kirke

Stiklestad Nasjonale Kultursenter viktigste oppgave er formidlingen av Olavsarven – historien om Olav den Hellige. Når du besøker Stiklestad, vil du se Stiklestad kirke. Dette er en av Innherreds 5 middelslderkirker og den ble ifølge tradisjonen satt opp på det stedet hvor Olav den Hellige falt under slaget på Stiklestad. Steinen som han ifølge sagaen skal ha lent seg mot da han ble drept, skal ha blitt bygd inn i alteret.

Folkemuseet

Ikke langt fra spelamfiet ligger Folkemuseet. Det består av vell 30 ulike bygninger, de fleste fra 17-og 1800-tallet. Bygningene og gjenstandene viser det gamle bondesamfunnet i Verdal og bygdene omkring.  Om sommeren arrangeres Vikingesommer på Stiklestad her. Da er det omvisninger, ungene kan leke slaget på Stiklestad, fortellerstund og masse moro for ungene.

Olavshaugen

Olavshaugen, et par hundre meter øst for Stiklestad kirke er verdt et besøk når dere kommer til Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Den er en av Norges eldste og viktigste minnesteder. Det sies at det var her Olav Haraldssons lik ble gjemt natten etter slaget på Stiklestad. Sannsynligvis har det vært et minnesmerke på hagen her siden middelalderen.

St. Olavs kapell

Dette er et katolsk kapell som ble reist til Olavsjubileet i 1930 og innviet 29.juli 1930.
Hvert år, i forbindelse med Olsok holdes det messe her.

Hellige Olavs kapell

Kapellet er et russisk ortodoks kirkebygg. Olav den hellige ble helgenkåret i 1031, altså før den store splittelsen i kirken i 1054, og betraktes derfor som helgen også i den russisk-ortodokse tradisjonen.

Spelamfiet og Olavsrytteren

Spelamfiet og friluftscenen er bygd for Spelet om Heilag Olav, men brukes også til andre arrangement.
For mange er det naturlig å ta turen innom her, selv om spelet ikke spilles.

Pilegrimslabyrinten 2030

Labyrinten er et eldgammelt universelt motiv. En buktende vei som du ikke helt ser hvor går. Bruk den som en morsom lek eller en vandrende meditasjon. Labyrinten er inspirert av den som finnes ved Norwich Cathedral i England.  Labyrinten er 45 meter stor og du finner den på plena foran kulturhuset.

Pilegrimslabyrinten 2020 på Stiklestad

Pilegrim

Pilegrimer fra hele verden kommer til Stiklestad. Som pilegrim her kan du både overnatte, spise godt og søke åndelige opplevelser og sjelefred. St.Olavsleden starter i Selånger utenfor Sundsvall, Sverige og ender i Nidarosdomen i Trondheim. Den følger veien som kong Olav Haraldsson reiste da han sommeren 1030 kom tilbake fra Novgorod i Russland for å kristne Norge og gjenerobre den norske tronen.

Jul igjen på Stiklestad

Kommer du til Verdal og Stiklestad før jul kan du oppleve den magiske stemningen på Stiklestad i førjulstia. Her finner du alt fa julebord med god mat og underholdning til førjulsarrangementet Jul igjen som garanterer gammeldags julestemning for hele familien. Jul igjen arrangerer den andre helgen i desember hvert år. Det myldrer av gjester her som bil oppleve stemningen når mange hundre fakler tennes og det lyser lunt fra alle stuer i folkemuseet. Da er det en magisk stemning her.

Jul igjen på Stiklestad

Overnatting – Scandic Stiklestad

Integrert i kulturhuset er også hotellet Scandic Stiklestad. Her kan du trekke deg tilbake etter dagens opplevelser på Stiklestad og nyte utsikten over kulturlandskapet utenfor.

Servering

I Restaurant Skalden kan du nyte de stemningsfulle omgivelsene mens du styrker deg på en matbit og noe godt i glasset.

Selskaps og matopplevelser på Stiklestad

Stiklestad danner en flott ramme rundt de fleste av livets begivenheter. Stiklestad NAsjonale Kultursenter og Scandic Stiklestad tar imot selskap hele året, og du kan også bestille kulturformidling som en del av opplevelsen.

Møte på historisk grunn – hold ditt neste møte eller konferanse på Stiklestad

Helt siden Olav den Hellige falt i slaget mot bondehæren i 1030, har Stiklestad hatt sin unike plass i historien. Gjør dine kurs og konferanser eller andre samlinger til en kultur- og historiebasert opplevelse.

Du vil kanskje også like